Kirjoittajia varoitellaan raskaista rakenteista, ja aivan aiheesta. Lukijan saa näännytettyä pitkillä määriteketjuilla, lauseenvastikkeilla ja substantiivien suosimisella. Radion ja tv:n toimittajat ovat kuitenkin etuoikeutettuja: puhetyöläinen voi käyttää määritteitä vapaammin.
Määritteet kuuluvat toimittajien kieleen. Kun on lyhyesti viitattava johonkin jo tiedettyyn asiaan, on määrite paikallaan: ”Toissailtaisessa ampumavälikohtauksessa haavoittunut mies kuoli.” ”Niinistön eilinen puhe on herättänyt arvostelua.”
Pahimmillaan kirjoittaja kuitenkin paketoi lauseisiinsa liikaa määritteitä. Lukijan on vaikeaa selvittää, mikä on tärkeää ja mikä toissijaista. Tyypillinen tapaus lehtitekstissä on tämä elokuva-arvostelun alku: ”Saksan lähihistorian pahamaineisin terroristiryhmä RAF eli Punainen armeijakunta syntyy, kukoistaa ja kuolee Uli Edellin tehokkaasti ohjaamassa, mutta analyyttisyydessään toivomisen varaa jättävässä jännitysdraamassa.”
Puhe kestää määritteitä
Radiossa ja televisiossa voi kuitenkin käyttää sellaisia määriteketjuja, jotka sanomalehdessä ja verkossa eksyttäisivät lukijan. Salainen ase eetterimediassa on oikeanlainen äänenkäyttö: tauotus, painotus, intonaatio. Taitava puhetyöläinen selviää rakenteista, joita kirjoittavan toimittajan on syytä välttää.
Seuraavat esimerkit toimivat luettuina, mutta eivät kirjoitettuina:
1. Ellei muutosta tapahdu, on meillä Maailman luonnonsäätiön Suomen-rahaston pääsihteerin Timo Tannisen mukaan edessä lohduton näky.
2. Bulgaria on aloittanut laajan ihmiskaupan vastaisen kampanjan.
Ongelmia kuitenkin tulee, jos tällainen teksti siirretään sellaisenaan nettiin. Toisinaan taas toimittaja saa paperin eteensä luettavakseen vasta lähetyksen alkaessa. Tällöin on mahdotonta saada ajatusta mukaan lukemiseen – ja tauot ja painot ovat miten sattuu.
Liika tieto on liikaa
Rajansa kuitenkin sillä, kuinka paljon tietoa kuulija jaksaa mielessään kerralla käsitellä. Seuraavissa esimerkeissä on liikaa asiaa, olipa äänessä millainen lausuntataitelija hyvänsä:
3. Tästä päivästä lähtien asteittain voimaan tulevan yhtenäisen euromaksualueen tavoitteena on luoda maksamisen peruspalveluille yhteiseurooppalaiset käytännöt.
4. Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF:n julkaiseman selvityksen mukaan nykyisenlaisen kulutuksen jatkuessa tarvitsisimme parinkymmenen vuoden päästä jo kaksi maapalloa.
5. Oppilaina on tällä hetkellä noin kolmesataa maahanmuuttajanaista ja kiinnostus näyttää koko ajan kasvavan, sillä iso osa maahanmuuttajanaisista ei joko pääse mukaan yhteiskunnan järjestämille suomen kielen kursseille tai sitten he putoavat niiltä pois.
6. Sen lisäksi Yhdysvalloissa on muotoutunut käytäntö, jossa se ehdokas, jonka valitsijat saavat osavaltion äänestäjien enemmistön, saa kaikki kyseisen valtion äänet.
Tällaisia mammuttivirkkeitä on hankala lukea, henki tuntuu loppuvan kesken kaiken, eikä luontevaa tauon paikkaa löydy. Yleisohjeeksi voi antaa, että lauseet ja virkkeet lyhyemmiksi. Piste on mainio välimerkki.
Esimerkit ovat radio- ja tv-toimittajilta, jotka ovat olleet kurssilla vuonna 2008.