Siirry sisältöön

2/2012

Ateriaratkaisut

Tarja Riitta Heinonen

Nyt päästään Jokisen eväissä vihdoinkin itse asiaan eli eväisiin. Hiljattain isossa ruokamarketissa pyöriessäni huomasin käytäväopasteiden …

Sanat

Ehtoollisen kaksi merkitystä

Kirsti Aapala, Marko Jauhiainen

Kielikellossa 1/2012 oli Kirsti Aapalan mielenkiintoinen kirjoitus ”Meni ehtoo ja tuli ilta”. Teologina huomioni kiinnittyi …

Kieli yhteiskunnassa

Hallintohimmeli

Leena Joki

Aluehallinnon uudistusten yhteydessä politiikan kieleen on ilmaantunut soinnukas sana hallintohimmeli. Sillä viitataan byrokratiaan ja epäselviin …

Sanat

Jokapäiväinen kielemme

Riitta Eronen

Kielikello pyrkii jokaisessa numerossaan vastaamaan monenlaisiin tarpeisiin: antamaan käytännön kielenkäyttöohjeita ja selittämään niiden taustoja sekä …

Kieli yhteiskunnassa

Joku ja jokin

Sari Maamies

Pronominien joku ja jokin käytön pääsääntö on, että joku viittaa ihmiseen ja jokin muuhun kuin ihmiseen. Käytännön kielenkäytössä esiintyy kuitenkin paljon vaihtelua. Seuraavassa tarkastellaan tämän vaihtelun rajoja.

Suomen kielen lautakunta

Jätkäsaarenlaituri ja Kuninkaanhaanaukio
kaavanimien oikeinkirjoituksesta

Minna Salonen

Asemakaavaan sisältyvien nimien (= kaavanimien) kirjoitusasuissa on vaihtelua. Tärkeää olisi, että kunnissa huolehdittaisiin siitä, että kaavanimet kirjoitetaan koko maassa yhtenäisellä tavalla. Niiden oikeinkirjoitukseen on olemassa selkeät ohjeet.

Nimistönsuunnittelu ja -huolto

Katu vai tie?

Sami Suviranta

Tavallisimmat suomalaisen kadunnimen loppuosat ovat tie, katu ja kuja. Ne sopivat monenlaisiin paikkoihin, mutta niilläkin …

Nimistönsuunnittelu ja -huolto

Kielenhuoltajan muotokuva
Esko Koivusalo 1936–2012

Raimo Jussila

Vuonna 1974 kielenhuollossa tapahtui merkittävä vahdinvaihto. Suomen Akatemian kielitoimistoa neljännesvuosisadan johtanut professori Matti Sadeniemi siirtyi …

Kieli yhteiskunnassa

Kielivoimistelua: millaisesta paikasta on kyse?

Helinä Uusitalo

Yhdyssanamuotoisiin paikannimiin sisältyy erilaisia jälkiosia, jotka kertovat, millaisista paikoista on kyse. Minkälaisiin paikkoihin arvelet seuraavien …

Kielivoimistelua

Kotimainen nimikäytäntö

Sirkka Paikkala

Uuden nimen valinnassa kohtaavat nimenantajien toiveet, nimenkantajan etu ja Suomen voimassa oleva oikeus. Kun ihmiset liikkuvat, liikkuvat myös nimet. Nimilain edellyttämä kotimainen nimikäytäntö on elävä kokonaisuus, johon sopivaa nimeä joutuu arvioimaan monesta eri näkökulmasta.

Henkilönnimet