Kuvitus: Ilmari Hakala.

Aluehallinnon uudistusten yhteydessä politiikan kieleen on ilmaantunut soinnukas sana hallintohimmeli. Sillä viitataan byrokratiaan ja epäselviin hallintorakenteisiin, kun puhutaan esimerkiksi nykyisistä seutukunnista tai suunnitteilla olevista suurkunnista.

Jyrki Kataisen hallitusohjelman valmistuttua kesällä 2011 hallintohimmeli on esiintynyt tiheään poliitikkojen puheenvuoroissa. Puhujan näkökulmasta ja puolueesta riippuu, mitä hallintomallia hallintohimmeli kulloinkin kuvaa. Viime vuoden tulokas sana ei kuitenkaan ole; ainakin Henna Virkkunen on käyttänyt sitä jo syksyllä 2008 puhuessaan perusterveydenhuollon järjestämisestä:

”Kokoomuksen mielestä terveyspalvelut tulee järjestää joustavasti ja toimivasti nimenomaan potilaan kannalta. Päättäjien tarmo keskittyy usein liiaksi hallintohimmeleiden rakentelemiseen – –.” (Pöytäkirja eduskunnan täysistunnosta 91/2008.)

Monien poliitikkojen puheille on ominaista kuvakielen luova ja värikäs käyttö.  Keskustan Aila Paloniemi sijoittaa hallintohimmelit muiden epäonnistuneina pitämiensä ilmiöiden joukkoon näin:

”Jyväskylästä on tullut kolmen kunnan kuntaliitoksen jälkeen sellainen hallintohimmeleiden, liikelaitosten ja tytäryhtiöiden viidakko, että sen läpi ei pääse edes porakoneella.” (Pöytäkirja eduskunnan täysistunnosta 19/2012.)

Lehtikirjoituksissa hallintohimmeleiden yhteydessä tulee usein esiin päättäjien ja kansan etäisyys toisistaan. Toimittaja Jouko Kempas käsittelee sanomalehti Karjalaisen verkkosivulla Joensuun uutta hallintomallia otsikolla Ihmisen osa Joensuun hallintohimmelissä pohtimalla muun muassa, pystytäänkö uudistuksella parantamaan asukkaiden palvelujen laatua (http://www.karjalainen.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), 27.1.2012). Evankelisluterilaisen kirkon keskushallintokin voi olla kaukana rivijäsenestä: ”Tavalliselle seurakuntalaiselle on lähes hepreaa tuo sekava byrokraattinen hallintohimmeli hiippakuntineen ja tuomiokapituleineen”, kirjoittaa ”TutkijaNN” sanomalehti Keskisuomalaisen keskustelupalstalla (http://www.ksml.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), 22.2.2012).

Miksi sana himmeli on yhdistetty epäselviin hallintorakennelmiin? Himmelihän on sopusointuinen käsityötaidon tuote, jonka katseleminen rauhoittaa mieltä, kun taas mutkikasta hallintohimmeliä ei ihaile kukaan, vaan kaikki vaativat sen purkamista. Yhteistä näille rakennelmille on kuitenkin monimutkaisuus ja sokkeloisuus – sanan hallintohimmeli synonyymeina onkin silloin tällöin käytetty myös sanoja hallintohäkkyrä ja hallintohärveli. Sanojen himmeli ja himmeä äänteellinen sukulaisuus on niin ikään voinut vaikuttaa hallintohimmelin syntyyn.