kirjoittajalta
Riitta Eronen
Suomen kielessä kaikki on kiinnostavaa
Riitta Eronen, Sari Maamies
Riitta Eronen on vuosien saatossa tullut tutuksi Kielikellon lukijoille ja Kielitoimiston neuvonnan asiakkaille. Hän työskenteli …
Kieli ja työelämä
Podcast
Riitta Eronen
Kysymys Nykyään saa tietokoneelleen monenlaisia ohjelmia podcasteina. Mitä sana tarkoittaa, ja onko sille suomalaista vastinetta? …
Lainasanat
Suunnikas vai solu?
Riitta Eronen
Kysymys Tiedätkö seuraavien Näkövammaisalan sanastoon kuuluvien sanojen merkityksen? Vastaus Sanastoon voi tutustua Braille-neuvottelukunnan verkkosivuilla osoitteessa …
Kielivoimistelua
Braille ja pisteet
Riitta Eronen
Näkövammaisten käyttämä pistekirjoitus eli braillekirjoitus on tullut suurellekin yleisölle tutummaksi, kun pistemerkintöjä on alettu käyttää mm. lääkepakkauksissa ja opasteissa.
Vähemmistökielet
Juurisyy
Riitta Eronen
Vuoden 2018 presidentinvaalien alla ehdokkaiden puheenvuoroissa kiinnitti huomiota sanan juurisyy käyttö. Haluttiin muun muassa kertoa, …
Uudissanat
Pandalasta sadepuutarhaan
Riitta Eronen
Kysymys Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilta löytyy kokoelma sanoja, jotka on poimittu vuoden 2017 aikana Kotuksen …
Kielivoimistelua
Hyvästijättö paperilehdelle
Riitta Eronen
Syntyessään vuonna 1968 Kielikello oli ulkonäöltään vaatimaton vihkonen, jonka asiallisuutta lievensi leikillinen, suorastaan itseironinen nimi. …
Toimitukselta
Hyvät ja pahat botit
Riitta Eronen
Kysymys Mitä tarkoittaa sana botti, ihan samaako kuin robotti? Vastaus Botti on mukautettu suomeen englannin …
Kysyttyä
Kieli ja tunteet
Riitta Eronen
Kieli on paitsi yhteistä myös jokaiselle henkilökohtaista, joten sen käyttöön liittyy paljon tunteita. Tämä näkyy …
Toimitukselta
Historiaa ja kaukokaipuuta kaupungin nimissä
Riitta Eronen, Johanna Lehtonen
Helsingin kaupungin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen on vastannut nimistönsuunnittelijan työtä koskeviin kysymyksiin Kielikellossa kymmenen vuotta sitten (ks. Lue myös). Helsinki kasvaa kohisten, ja nimiä tarvitaan yhä enemmän. Mitä nyt kuuluu nimistönsuunnitteluun?
Kieli ja työelämä