Kysymys

Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilta löytyy kokoelma sanoja, jotka on poimittu vuoden 2017 aikana Kotuksen sanatietokantaan. Listalla on sata sanaa, tässä niistä kymmenen. Tunnistatko?

 1. pandala
 2. tonton
 3. sukkanilkkurit
 4. möyhääjä
 5. rodullistaa
 6. sadepuutarha
 7. somekupla
 8. osallistumistulo
 9. keppari
 10. tonttuovi
Kuvitus: Ilmari Hakala.

Vastaus

 1. Pandala on pandoille tarkoitettu alue eläintarhassa.
 2. Tonton on lyhenne sanasta kaiketon. Sillä viitataan leikkisästi eri ruokavalioihin, joiden allergioiden ja muiden syiden takia pitää olla esimerkiksi maidottomia, gluteenittomia tai munattomia. Esimerkiksi tonton-kakku leivotaan ilman sokeria ja vehnäjauhoja. (Kotuksen kuukauden sana heinäkuussa 2017).
 3. Sukkanilkkureilla tarkoitetaan naisten saapikkaita, joiden varsi myötäilee ihoa sukan tavoin.
 4. Möyhääjä haastaa riitaa varsinkin nettikeskusteluissa.
 5. Rodullistaminen on ihmisten arvioimista ihonvärin, etnisen taustan tai johonkin vähemmistöön kuulumisen kautta.
 6. Sadepuutarhalla tarkoitetaan hule- ja muiden valumavesien hallitsemiseksi rakennettua kasvien peittämää aluetta.
 7. Somekupla viittaa samanmielisten ryhmään sosiaalisessa mediassa
 8. Osallistumistulo on pitkäaikaistyöttömille kaavailtu tukiraha, jota saadakseen työttömän pitää osallistua yhteiskunnan toimintaan esimerkiksi yhdistyksissä.
 9. Keppari on slangimuoto sanasta keppihevonen. Keppihevosten rakentelusta ja niillä ratsastamisesta on tullut suosittu harrastus ja jopa kilpailulaji etenkin nuorten tyttöjen keskuudessa.
 10. Pikkuinen ovea muistuttava joulukoriste tonttuovi on vuoden 2017 joulun sisustushitti. Sellaisen voi askarrella itse tai ostaa valmiina.

Vuoden 2017 sanapoimintoja esittelevä lista on Kotuksen verkkosivuilla osoitteessa www.kotus.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).