Kysymys

Mitä tarkoittaa sana botti, ihan samaako kuin robotti?

Vastaus

Botti on mukautettu suomeen englannin sanasta bot, joka on lyhennemuoto robotista. Sanastokeskus TSK:n mukaan robottiohjelma eli bottiohjelma eli botti tarkoittaa tietokoneohjelmaa, joka toimii sille määriteltyjen toimintaohjeiden mukaan varsinkin suurta työmäärää, toistoa, jatkuvaa päivystystä ym. vaativissa tehtävissä, esimerkiksi hakuohjelmissa. Robottiohjelma voi kuitenkin olla myös roskapostia lähettävä haittaohjelma. (Tietotekniikan termitalkoot 2007.)

Sana botti saattaa tulla vastaan, kun Internet-sivun käyttäjän pitää vaikkapa keskusteluun osallistuakseen osoittaa (yleensä kuva- tai sanatestin avulla), ettei ole botti.

Tiedotusvälineissä botti-sana esiintyi viime kuntavaalien yhteydessä, kun ajantasaista tulostietoa vaalipiireistä välitettiin vaalibottien avulla.

Koska botti-sanan merkitys ei ole yksiselitteinen, kannattaa sen sijasta usein käyttää jotain muuta ilmausta. Esimerkiksi Kelassa on kokeiltu verkkokeskustelua (= chat, tsätti), jossa osapuolena on chattirobotti. Sanan perusteella asiakas tietää, että keskustelukumppanina ei ole ihminen vaan kone.