Siirry sisältöön

3/2017

”Juhani Juhaninpoika Jukola, Toukolan kylästä!”
Seitsemän veljeksen nimikäytäntöä

Sirkka Paikkala

Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen lukuisat henkilön- ja paikannimet liittävät teoksen Kiven tuntemaan hämäläis-uusmaalaiseen ja nurmijärveläiseen ympäristöön. Artikkelissa tarkastellaan, miten teoksessa käytetyt nimet heijastelevat tuolloista yhteiskunnallista todellisuutta.

Nimet

Hyvät ja pahat botit

Riitta Eronen

Kysymys Mitä tarkoittaa sana botti, ihan samaako kuin robotti? Vastaus Botti on mukautettu suomeen englannin …

Kysyttyä

Ihan parhautta!

Anna-Rosa Polso

Substantiivi-ilmaus parhautta tuntuu ärsyttävän monia.

Sanonnat ja fraasit

Kaupunkilaiskieltä ja kyökkisuomea Aleksis Kiven komedioissa

Petri Lauerma

Aleksis Kiveä on perinteisesti pidetty etenkin maaseudun kuvaajana ja itsekin maalaisena, olihan hän Nurmijärvellä syntynyt. Suuren osan elämästään Kivi vietti kuitenkin Helsingissä, jonka puhekieli ja silloinen enemmistökieli ruotsi tulivat hänelle tutuiksi, jälkimmäinen jo koulukielenä.

Yleiskieli ja puhekieli

Kepit ja porkkanat kannustamassa virkakielen kehittämiseen

Aino Piehl

Hyvän virkakielen kehittämiseen kannustetaan monissa maissa erilaisin kielipalkinnoin. Pohjoismaissa uskotaan porkkanaan eli korostetaan hyviä esimerkkejä, mutta keppipalkintojakin maailmalla käytetään.

Virka- ja lakikieli

Kieli ja tunteet

Riitta Eronen

Kieli on paitsi yhteistä myös jokaiselle henkilökohtaista, joten sen käyttöön liittyy paljon tunteita. Tämä näkyy …

Toimitukselta

Kielitoimiston tyranniaa?

Kallas Lukka

Kielitoimisto on antanut yleiskieltä koskevia suosituksia ja neuvonut kielenkäyttäjiä jo vuodesta 1945 alkaen. Suositukset saattavat joskus herättää suuriakin tunteita ja jopa henkilöön käyvää keskustelua erityisesti silloin, kun ne menevät ristiin kielenkäyttäjän oman käsityksen kanssa.

Kielenhuollon historia ja periaatteet

Lyhenteiden alkukirjaimet lauseen alussa

Teijo Kemppainen

Kysymys Käytämme yrityksemme teksteissä pienellä kirjoitettuja lyhenteitä ely ja avi. Miten toimitaan, kun tällainen pienikirjaiminen …

Kysyttyä

Mansikkapaikka ja Metropol
suomalaisten kauppakeskusten nimiä

Sonja Konttinen

Nykyiset kauppakeskukset ovat usein kauppapaikkojen ohella eräänlaisia viihteen keskuksia mutta myös alueidensa maamerkkejä. Millaisia nimiä kauppakeskuksilla on, ja millainen on nimenkäyttäjien mielestä onnistunut kauppakeskuksen nimi?

Nimet

Merkityksen ydintä etsimässä viidellä vuosikymmenellä

Eija-Riitta Grönros

Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönros jäi eläkkeelle kesän kynnyksellä 2017. Hän ehti työskennellä Kotimaisten kielten keskuksessa ja sen edeltäjäorganisaatioissa viidellä vuosikymmenellä ja työskennellä sanakirjantoimittajana, toimitussihteerinä ja päätoimittajana.

Kieli ja työelämä