Kysymys

Käytämme yrityksemme teksteissä pienellä kirjoitettuja lyhenteitä ely ja avi. Miten toimitaan, kun tällainen pienikirjaiminen lyhenne on lauseen alussa?

Vastaus

Monet lyhenteet, jotka luetaan sanana, voidaan kirjoittaa sekä isoin että pienin kirjaimin. Tällaisia lyhennesanoja ovat esimerkiksi AVI ~ avi, ELY ~ ely, YVA ~ yva. Jos valitaan pienikirjaiminen kirjoitusasu, lauseen alussa lyhenteen ensimmäinen kirjain on iso ja muut pieniä.

Avi julkaisi tiedotteen myöhemmin iltapäivällä.

Ely maksaa avustuksia eläinten aiheuttamista vahingoista.

Elyn ja avin kanssa samaan tapaan toimivat myös sellaiset kirjaimittain luettavat lyhenteet, joita ei ole muodostettu nimistä. Tällaisia ovat esimerkiksi DNA ~ dna, ALV ~ alv, BKT ~ bkt ja verkko-osoitteisiin kuuluva WWW ~ www.

Dna-tuloksissa kesti muutaman päivän.

Www-sivut toimivat jälleen normaalisti.

Muutaman erikoisalan lyhenteen tai tunnuksen ensimmäinen kirjain on aina pieni, myös lauseen alussa.

pH-arvot ovat normalisoituneet.

dB-taso ei ollut hälyttävän korkealla.

Edellisestä eroavat iPad ja iPhone, jotka eivät ole lyhenteitä vaan tuotemerkkejä. Niiden oikeinkirjoitukselle on kaksi suositusta, yhdysmerkillinen (I-pad, I-phone) ja yhdysmerkitön (Ipad, Iphone). Ensimmäinen i on siis iso ja sitä seuraava p pieni. Lauseen alussa ei näin kirjoitettuna ole ongelmaa kirjainten kokojen vuoksi.

Iphonessa on suurempi näyttö kuin monissa muissa puhelimissa.

I-padit ovat joulun aikaan alennuksessa.

Jos lyhenteen tai tuotemerkin alkukirjaimen koko lauseen alussa mietityttää, voi sanajärjestystä usein muuttaa niin, että lyhenne on lauseen keskellä.

Vesistön pH-arvot ovat normalisoituneet.

Myöhemmin iltapäivällä avi julkaisi tiedotteen.