Kysymys

Nykyään saa tietokoneelleen monenlaisia ohjelmia podcasteina. Mitä sana tarkoittaa, ja onko sille suomalaista vastinetta?

Vastaus

Sanaa podcast käytetään viitattaessa sekä podcast-lähetykseen että podcast-tallenteeseen. Podcast-lähetys on internetistä esimerkiksi tietokoneelle tai kännykkään verkkosyötteenä tilattava, usein radio-ohjelman kaltainen lähetys. Podcast-tallenteella taas tarkoitetaan podcast-lähetyksenä jaettavaa ääni- tai videotallennetta.

Uudissanana podcast on poimittu Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan vuonna 2005, kun Ylen ohjelmia sai alkaa tilata omalle tietokoneelleen tai muuhun vastaanottimeen. Nyt eri tahot ministeriöistä museoihin ja yksityishenkilöihin julkaisevat podcasteja.

Englanninkielinen termi podcasting on alun perin yhdistelmä sanoista iPod (Applen MP3-soitin) ja broadcasting ’(radio- tai televisio)lähetys’. Podcastit ovat yhä tutumpia ja suositumpia, mutta suomenkielistä yksiselitteistä vastinetta sanalle ei ole. Jos otettaisiin mallia virosta, voitaisiin puhua taskulähetyksestä (Virossa on suositeltu sanaa taskuhääling): sana toisi esiin sitä, miten näitä lähetyksiä usein seurataan eli liikkeellä ollen ja omasta ”taskupuhelimesta”.

Lisää tietoa podcast-sanan käytöstä ja merkityksestä on Sanastokeskus TSK:n termitietokannassa:

TEPA-termipankki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)