Siirry sisältöön

3/2018

Asutko Räntämäessä tai Halisissa? – Asuinalueiden nimet

Elina Wihuri

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemasta Asutusnimihakemistosta voi hakea tietoa asutusnimien taivutuksesta, kirjoitusasuista ja rinnakkaisnimistä. Kielikellossa 2/2017 kerrottiin kylännimistä, tässä kirjoituksessa keskitytään taajama-asutusalueiden nimiin.

Paikannimet

Buumikuumetta

Krista Huupponen

Pitkään aikaan buumi ei ole tarkoittanut vain talouden huippusuhdannetta, vaan erilaisten ilmiöiden suosion nousua – eli eräänlaista kulttuurista noususuhdannetta.

Sanat

Drone vai drooni?

Jemina Tukiainen

Kysymys Käytetäänkö kuljettajattomasta pienlentolaitteesta (engl. drone) suomeksi nimeä drone vai drooni? Vastaus Tammikuussa 2018 Kielitoimiston …

Lainasanat

Juhana-herttua ja hänen katunsa

Elina Wihuri

Kysymys Miten kirjoitetaan Juhana-herttua ja Juhana-herttuan katu? Vastaus Kustaa Vaasan poika Juhana (ruotsiksi Johan) sai …

Henkilönnimet

Kielitoimisto neuvonut jo yli 70 vuotta

Raija Moilanen

Suomen kieltä koskevaa neuvontaa on annettu vuodesta 1945 alkaen, jolloin Kielitoimisto perustettiin. Aluksi tarjottiin neuvoja puhelimitse ja jopa henkilökohtaisesti toimistossa. Millaista neuvontaa Kielitoimistosta saa nyt?

Kielenhuollon historia ja periaatteet

Leikitäänkö hippaa, littaa vai nattia?

Roni Hermo

Lapsuuden leikeistä moni muistaa erilaiset kiinniottoleikit. Yleiskielessä nimitys on hippa, mutta eri puolilla Suomea tällä perinteisellä leikillä on lukuisia eri nimityksiä.

Murteet ja slangi

Maidot ja piimät sekaisin
suomen ja viron välistä riskisanastoa

Klaus Laalo

Piimä on maitoa ja hallitus hometta: suomen ja viron kielten läheisyys synnyttää joskus hauskojakin väärinkäsityksiä, kun tutulla sanalla onkin toisessa kielessä täysin erilainen merkitys. Kun katsotaan pintaa syvemmälle, nähdään ne syyt ja kehityskulut, jotka ovat johtaneet yhteisen sanaston erilaisiin merkityksiin.

Sanat

Meri kuljettaa kieltä
virolaisia lainasanoja suomen murteissa

Sofia Björklöf

Viron murteisiin ja puhekieleen on lainautunut ja yleiskieleen on tietoisesti lainattu paljon sanastoa suomesta. Onko suomessa kuitenkaan virosta lainattuja sanoja?

Sanat

Passiivin tekijää jäljittämässä: pihalla haukutaan, hapot hajotetaan

Riitta Korhonen

Suomen kielen passiiviksi kutsuttu verbimuoto tarjoaa keinon jättää lauseessa tekijä tai kokija täsmentämättä. Silti taustalle oletetaan joku ihminen tai ihmisryhmä – ellei tekstiyhteys vihjaa jotain muuta. Joskus passiivilause voi olla tekijän mainitsematta jättämisen takia myös hämmentävän monitulkintainen.

Oikeinkirjoitus ja kielioppi

Peruskysymyksiä normeista ja niiden muuttamisesta

Riitta Korhonen

Oletko joskus miettinyt jonkin yleiskieltä koskevan suosituksen taustaa: esimerkiksi mistä se tulee tai miksi sellainen on esitetty?

Kielenhuollon historia ja periaatteet