Siirry sisältöön

4/2015

Amerikan-matka ja Nobelin palkinto
yhdysmerkki erisnimen yhteydessä

Sari Maamies

Yhdysmerkki on tavuviivan mittainen viiva (-). Yhdysmerkkiä pitempi viiva on nimeltään ajatusviiva (–). Sitä käytetään …

Oikeinkirjoitus ja kielioppi

Autonomian ajan alkupuolen säädössuomentajat

Petri Lauerma

Kielikellossa 3/2014 esiteltiin Ruotsin vallan ajan säädössuomentajien työtä (ks. Lue myös). Se jatkui uusin voimin ja uusissa puitteissa Suomen siirryttyä Venäjän keisarikunnan alaisuuteen.

Vanha kirjakieli

Elämäkerta vai ”elämänkerta”?

Taru Kolehmainen

Kysymys: Kielenhuollon oppaiden mukaan sanassa elämäkerta alkuosan tulee olla nominatiivissa, siis elämä. Kuitenkin yleisesti näkee …

Kysyttyä

Emoji ja unimuna

Riitta Eronen

Tunnetko nämä vuoden 2015 aikana Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan poimitut sanat? Ne sisältyvät Kotuksen Vuoden …

Kielivoimistelua

Enemp tiijjät kum meillä käyt
me murteissa

Minna Salonen

Tavallisella sanalla ”me” on murteissa monia muotoja, ja joskus nykypuhuja voi joutua miettimään sen merkitystäkin kahteen kertaan.

Kielimuodot

Japanilaisten nimien kirjoittaminen ja ääntäminen

Ulla Onkamo

Kysymys: Syksyllä 2015 järjestetyssä luistelukilpailussa esiintyi myös japanilaisia luistelijoita. Miten heidän nimensä kirjoitetaan ja äännetään …

Kysyttyä

Kieli- ja viestintätaito on osa ammattitaitoa

Tarja Ahopelto, Ilona Tanskanen, Tuija Tolonen-Kytölä

Ammattikorkeakoulujen suomen kielen ja viestinnän opintojen merkityksestä ollaan yhtä mieltä ainakin julkilausumissa: kieli- ja viestintäosaamista tarvitaan. Opetuksen määrä sen sijaan vaihtelee suuresti, mikä johtaa kysymään, saavatko kaikki opiskelijat opinnoissaan työelämässä tarvittavan suomen kielen ja viestinnän taidon.

Selkeä kieli ja selkokieli

Kieltosanan paikasta lauseessa

Jussi Pahikkala

Kieliopissa sanotaan lauseessa olevan käänteinen sanajärjestys eli inversio, jos predikaatti edeltää subjektia, muussa tapauksessa suora …

Oikeinkirjoitus ja kielioppi

Lisää Vanhan kirjasuomen sanakirjaa verkkoon

Pirkko Kuutti

Vanhan kirjasuomen sanakirja (VKS) täydentyi marraskuussa 2015. Nyt verkossa on julkaistuna aakkosväli laadata−oikeinuskovainen, yhteensä runsaat …

Sanakirjat ja sanastot

Murra koodi
tutustu pistekirjoitukseen

Piste- eli braillekirjoitus tulee yhä useammin vastaan esimerkiksi lääkepakkauksissa ja erilaisissa opasteissa. Sillä tarkoitetaan sormin …

Oikeinkirjoitus ja kielioppi