Siirry sisältöön

2/2015

Ammatillisten oppilaitosten nimet

Ulla Onkamo

Millaisia ovat ammatillisten oppilaitosten nimet, ja mitä ne kertovat koulutusta etsivälle nuorelle? Hakisitko mieluummin Porin taidekouluun vai WinNovaan?

Tuote- ja yritysnimet

FINNSAM Kotuksessa
tunnelma lämmin kuin savupirtissä!

Ulla Onkamo

Perjantaina 13. päivä maaliskuuta Kotimaisten kielten keskuksen Kotus-sali täyttyi metsäsuomalaisten ja metsäsuomalaismurteen ystävistä, kun  FINNSAM …

Henkilönnimet

Hillat tupella, lakat muuraimella

Kirsti Aapala

Hilla, lakka, muurain, valokki, lintti, rahkamarja: rakkaalla lapsella on monta nimeä! Ja omat nimensä voi olla vielä erikseen kypsille ja raaoille marjoille.

Murteet ja slangi

Huutomerkki asiakasviesteissä

Riitta Hyvärinen

Kysymys: Voiko asiakasviesteissä käyttää huutomerkkiä? Vastaus: Huutomerkki on nimensä mukaisesti merkki huudahduksesta tai painokkaasta ilmauksesta. …

Kysyttyä

Karuselli, Kieputin ja Vekkula
Linnanmäen laitteiden nimet

Sini Kyytsönen

Linnanmäellä pitkän tauon jälkeen vierailleet saattavat hämmästellä huvipuiston  laitteiden nimiä: tutun näköinen laite, mutta outo nimi. Mistä on kysymys?

Tunteet ja asenteet

Kieliopillisten vaihtoehtojen välissä
tiukkoja ja väljiä normeja

Riitta Korhonen, Sari Maamies

Jotta yleiskieli olisi toimiva yhteinen käyttöväline, ilmausvaihtoehtojen käyttöä on tarpeen jossain määrin ohjailla. Keväällä 2015 ilmestynyt Kielitoimiston kielioppiopas antaa vastauksia kieliopillista vaihtelua koskeviin kysymyksiin. Ohjailevat normit ovat osin tiukkoja, osin väljiä ja vaihtoehtoja sallivia. Kaikesta vaihtelusta ei voi antaa selviä ohjeita.

Yleiskieli ja puhekieli

Kysymys nimistä

Riitta Eronen

Nimet ovat niin suuri osa ympäristöä ja kieltä, että niitä pitää helposti itsestäänselvyytenä, kunnes joutuu …

Toimitukselta

Luke ja Syke

Ulla Onkamo

Kysymys: Miten Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen lyhenteet kirjoitetaan ja miten niitä taivutetaan? Vastaus: Luonnonvarakeskuksen lyhenne …

Kysyttyä

Maailman helpoin puhde

Marjatta Palander

Ennen aikaan iltapuhteella tehtiin puhdetöitä. Nykyajan elämänmeno on muuttunut niin paljon, että puhde-sanan merkitys on hämärtynyt ja kielenkäyttäjät ymmärtävät sen uudella tavalla.

Sanat

Mene helsinkiin!

Elina Heikkilä

Miten kannattaa reagoida, jos joku tiuskaisee sinulle: ”Mene Helsinkiin siitä”? Entä mistä tulee ilmaus ”Mene Helsinkiin” – onko sen taustalla ennakkoluulo pääkaupunkia kohtaan vai jotain muuta?

Sanat