2/2015
Ammatillisten oppilaitosten nimet
Ulla Onkamo
Millaisia ovat ammatillisten oppilaitosten nimet, ja mitä ne kertovat koulutusta etsivälle nuorelle? Hakisitko mieluummin Porin taidekouluun vai WinNovaan?
Tuote- ja yritysnimet
FINNSAM Kotuksessa
tunnelma lämmin kuin savupirtissä!
Ulla Onkamo
Perjantaina 13. päivä maaliskuuta Kotimaisten kielten keskuksen Kotus-sali täyttyi metsäsuomalaisten ja metsäsuomalaismurteen ystävistä, kun FINNSAM …
Paikannimet
Hillat tupella, lakat muuraimella
Kirsti Aapala
Hilla, lakka, muurain, valokki, lintti, rahkamarja: rakkaalla lapsella on monta nimeä! Ja omat nimensä voi olla vielä erikseen kypsille ja raaoille marjoille.
Murteet ja slangi
Huutomerkki asiakasviesteissä
Riitta Hyvärinen
Kysymys: Voiko asiakasviesteissä käyttää huutomerkkiä? Vastaus: Huutomerkki on nimensä mukaisesti merkki huudahduksesta tai painokkaasta ilmauksesta. …
Kysyttyä
Karuselli, Kieputin ja Vekkula
Linnanmäen laitteiden nimet
Sini Kyytsönen
Linnanmäellä pitkän tauon jälkeen vierailleet saattavat hämmästellä huvipuiston laitteiden nimiä: tutun näköinen laite, mutta outo nimi. Mistä on kysymys?
Nimistönsuunnittelu ja -huolto
Kieliopillisten vaihtoehtojen välissä
tiukkoja ja väljiä normeja
Riitta Korhonen, Sari Maamies
Jotta yleiskieli olisi toimiva yhteinen käyttöväline, ilmausvaihtoehtojen käyttöä on tarpeen jossain määrin ohjailla. Keväällä 2015 ilmestynyt Kielitoimiston kielioppiopas antaa vastauksia kieliopillista vaihtelua koskeviin kysymyksiin. Ohjailevat normit ovat osin tiukkoja, osin väljiä ja vaihtoehtoja sallivia. Kaikesta vaihtelusta ei voi antaa selviä ohjeita.
Kielen vaihtelu
Kysymys nimistä
Riitta Eronen
Nimet ovat niin suuri osa ympäristöä ja kieltä, että niitä pitää helposti itsestäänselvyytenä, kunnes joutuu …
Toimitukselta
Luke ja Syke
Ulla Onkamo
Kysymys: Miten Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen lyhenteet kirjoitetaan ja miten niitä taivutetaan? Vastaus: Luonnonvarakeskuksen lyhenne …
Kysyttyä
Maailman helpoin puhde
Marjatta Palander
Ennen aikaan iltapuhteella tehtiin puhdetöitä. Nykyajan elämänmeno on muuttunut niin paljon, että puhde-sanan merkitys on hämärtynyt ja kielenkäyttäjät ymmärtävät sen uudella tavalla.
Merkitys
Mene helsinkiin!
Elina Heikkilä
Miten kannattaa reagoida, jos joku tiuskaisee sinulle: ”Mene Helsinkiin siitä”? Entä mistä tulee ilmaus ”Mene Helsinkiin” – onko sen taustalla ennakkoluulo pääkaupunkia kohtaan vai jotain muuta?
Vanha kirjakieli