4/2005
”Otti ohraleipä” ja ”kävi kalpaten”
Matti Punttila
”Otti ohraleipä” ja ”kävi kalpaten”ovat sanontoja, jotka tarkoittavat samaa: ’käydä huonosti’. Yhteistä niille on myös …
Kysyttyä
Curling-vanhemmat
Minna Haapanen
Curling on urheilulajin nimitys, mutta onko sanalla curling-vanhemmat jotain tekemistä sennimisen joukkuelajin kanssa? Curling-vanhemmiksi sanotaan …
Kysyttyä
EU15 tai EU 15
Aino Piehl
Euroopan unionin tilastoissaan käyttämä lyhennetyyppi EU-15 (EU-25, EU-12 jne.) erottaa taulukoissa tai kuvioissa toisistaan tilastotiedot, …
Kysyttyä
Fennistiikkaa Kölnin yliopistossa
Anni Ketola
Suomen kieltä opiskellaan muuallakin kuin Suomessa – peräti 102 yliopistossa eri puolilla maailmaa: Euroopan kaupungeista Prahasta, Napolista ja Pariisista aina Kanadan Torontoon ja Kiinan Pekingiin. Millaista suomen opiskelu on Kölnin yliopistossa?
Kielen opetus ja oppiminen
Hei suomi!
Pirjo Hiidenmaa
Tukholmassa juhlittiin lokakuussa, kun ruotsinsuomalainen kielilautakunta täytti 30 vuotta. Lautakunta on perustettu vuonna 1976 kehittämään …
Vähemmistökielet
Helsinkipuisto
Heikki Hurtta
Helsingin kaupunkiin suunnitellun uuden puistokokonaisuuden nimen oikeinkirjoitus on herättänyt kysymyksen, kumpi on oikea kirjoitusasu, Helsinki-puisto …
Kysyttyä
Kaikkien kieli
Riitta Eronen
Mistä puhutaan, kun puhutaan yleiskielestä? Esimerkiksi Kielitoimiston koulutustilaisuuksissa on ollut tapana todeta, että kielenhuollon kohteena …
Toimitukselta
Kielipoliittinen seminaari
Miten kansainvälistyvässä tiedemaailmassa huolehditaan kansallisten kielten kehittämisestä? Tätä pohditaan lautakunnan järjestämässä seminaarissa 1. joulukuuta 2005. …
Suomen kielen lautakunta
Kippis, skool ja Pohjanmaan kautta!
Sanna Oksanen
Miten maljannostosanamme ovat syntyneet? Kippis-tervehdyksen alkuperä ei ole täysin selvä. Sen on arveltu olevan eräänlainen …
Kysyttyä
Kirjallisuutta alakouluunkin
Kadar György
Joskus tuntuu siltä, että meitä opettajia ja oppilaita käytetään koekaniineina ja Suomen koululaitosta koekenttänä. Osa …
Keskustelua