Siirry sisältöön

3/2012

Agricolasta alettu, mutta yhä haasteita riittää
Näkökulma lääketieteen suomeen

Juhani Kellosalo

Lääketieteen suomenkielisen sanaston aktiivinen kehittäminen aloitettiin jo 1800-luvulla. Työn näkyvin tulos on Lääketieteen termit -suursanakirja. Sanakirjan päätoimittaja kohtaa työssään monenlaisia näkemyksiä erikoisalan termistön kehittämisestä.

Erikoisalojen sanat

Hen on heistä kaikkein kaunein

Otto Nuoranne

Kesäkuussa ilmestynyt uusi suomennos James Joycen virstanpylväsromaanista Ulysses nosti esiin tunteita herättävän kielikysymyksen. Kääntäjä Leevi …

Sanat

Hirvenmetsästäjien paikannimistöä

Vesa Holm

Hirvijahdissa käytetään virallisten karttanimien lisäksi metsästysseurueen omia, epävirallisia paikannimiä. Yksilöinnin ohella niillä on keskeinen tehtävä yhteisöllisyyden rakentamisessa.

Paikannimet

Irstailla hevosilla kirkkoon

Nina Kamppi

Tällä palstalla esitellään sellaisia murteiden ja nimistön ilmiöitä, jotka asettuvat melko tarkkarajaisille alueille Suomen murrekartalla. Levikkikartat ovat syntyneet Suomen murteiden sanakirjan toimitustyössä.

Murteet ja slangi

Isoaivot vai isotaivot?

Riitta Eronen

Kysymys: Mikä muoto on oikein: isoaivot, isot aivot vai isotaivot? Vastaus: Termi isotaivot kirjoitetaan yhteen. …

Kysyttyä

Jos sun lysti on, niin kädet yhteen lyö!

Sari Maamies

Kysymys: Voiko asiatekstissä käyttää niin-sanaa sivulauseen jälkeen alkavan lauseen alussa esimerkiksi seuraavasti: Kun korot nousevat, …

Kysyttyä

Kahden persoonan loukussa
Sinä ja lapset syötte puuroa – vai syövät?

Riitta Korhonen

Kun lauseessa on kaksi eri persoonia edustavaa subjektia, ei predikaattiverbin muodon valinta ole välttämättä helppoa. Eipä sille aina ole edes mahdollista esittää selvää sääntöäkään.

Yksikkö vai monikko

Kieliopista genreoppiin

Vesa Heikkinen

Genre, mitä se on? Kysymykseen vastataan yhdeksänkymmenen tutkijan voimin Kotuksen kahdessa tekstilajeja käsittelevässä uutuusjulkaisussa.

Julkaisuja

Kielivoimistelua: Lääketieteen termipulmia

Riina Klemettinen

Tunnetko seuraavien ilmausten merkityksen?

Kielivoimistelua

Kinesioteippaus

Minna Haapanen

Lontoon kesäolympialaisia seurannut ei voinut olla huomaamatta urheilijoiden reiden, olkapään tai vaikkapa vatsan iholle kiinnitettyjä …

Sanat