1. senkka
 2. hankittu sairaus
 3. stroke
 4. tules
 5. esofaguksen varikset
 6. indikaatio

Vastaukset

 1. Senkka on arkikielinen laskon nimitys. Lasko kertoo punasolupatsaan kokoonpainumisen nopeuden verinäytteessä. Tulos ilmoitetaan millimetreinä tunnissa (mm/h). Laskoarvon suurentuminen viittaa elimistön tulehdustiloihin.
 2. Hankittu sairaus -ilmauksella tarkoitetaan sairautta, joka ei ole synnynnäinen. Koska kyse ei ole siitä, että potilas olisi syyllinen sairauteensa ja siis ”hankkinut” sen, suositeltavampi ilmaus on hankinnainen sairaus.
 3. Stroken suomenkielinen nimitys on aivohalvaus. Sana nousi yleiseksi puheenaiheeksi, kun Tampereen yliopistollinen sairaala nimesi aivoverenkiertohäiriöpotilaita hoitavan yksikön Stroke Unitiksi. Eduskunnan oikeusasiamies totesi nimen lainvastaiseksi. Aivohalvaus ei sekään ole ongelmaton termi. Joidenkin lääkäreiden mielestä nimitys on vanhentunut ja harhaanjohtava.
 4. TULES (tai tules) on lyhenne sanoista tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet; käytetään myös ilmausta TULE-sairaudet. Näitä ovat mm. hiirikäsi, vaivaisenluu, tenniskyynärpää ja noidannuoli.
 5. Esofaguksen varikset on puhekielinen mukaelma latinankielisestä termistä varices oesophagi, joka tarkoittaa ruokatorven suonikohjuja.
 6. Indikaation kotoperäisempi nimitys on aihe. Usein puhutaan tarkemmin esimerkiksi hoidon aiheesta (eli syystä hoitaa) tai vaikkapa lääkkeen käyttöaiheesta. Samaan tapaan kontraindikaatio eli vasta-aihe on syy olla tekemättä jotakin toimenpidettä tai antamatta tiettyä lääkettä.