Siirry sisältöön

3/1996

”Argeologiaa” ja ”ongelmatiikkaa”

Anneli Räikkälä

Tämän vuoden heinäkuun alussa televisio-ohjelmassa haastateltiin Museoviraston arkeologisen osaston johtajaa. Titteliksi oli kuvaruutuun merkitty ”argeologisen …

Artikkeli

”Functional food”

Anneli Räikkälä

Kielitoimistolta on kysytty useasti, miten pitäisi suomentaa englannin termi functional food, josta lehdissä käytettiin alkuun …

Suomen kielen lautakunta

”Meidänkin kannalta paras ratkaisu” – sanomalehtikielen omistusliitteistä

Anne-Mari Varjonen

Puhekielessä ja kaunokirjallisuudessakin yleinen omistusliitteettömyys ei kuulu norminmukaiseen yleiskieleen. Mutta noudatetaanko normia vai onko omistusliitteettömyys jo hivuttautumassa yleiskielen käyttöalueelle? Entä miten sujuvat kirjoittajilta omistusliitteen viittaussuhteet? Tämä artikkeli pohjautuu Anna-Mari Varjosen kongruenssia käsittelevään pro gradu -tutkielmaan, jossa hän tarkasteli muun muassa omistusliitteen käytön ongelmia sanomalehtikielessä.

Artikkeli

Antaa ja annostella

Anneli Räikkälä

Verbeillä antaa ja annostella on merkitysero. Esimerkiksi lääkettä annetaan suoneen, suun kautta tai muulla tavalla. …

Sanat

Aselepo ja tulitauko

Pekka Visuri

Illan suomenkielisissä uutisissa sanotaan, että taas neuvotellaan tulitaukoa Tšetšeniaan. Ruotsin uutisten mukaan tekeillä onkin vapenvila, …

Kieli yhteiskunnassa

Brakyterapia

Anneli Räikkälä

Brakyterapialla tarkoitetaan hoitoa, josa ruumiinonteloon, kudokseen tai ihon pinnalle sijoitetaan yksi tai useampi radioaktiivinen säteilylähde. …

Sanat

Carcinoma in situ

Anneli Räikkälä

Epiteeliin eli ihon ja ja limakalvojen pintaa päällystävään verisuonettomaan kerrokseen rajoittuvan syövän suomenkieliseksi nimeksi suositettiin …

Sanat

Elohiiri ja sen muut nimitykset

Maija Länsimäki

Lihaksissa, etenkin silmäluomessa tai muualla kasvoissa, esiintyy toisinaan tahattomia nykäyksiä tai värähtelyä. Lääketieteessä tästä ilmiöstä …

Artikkeli

Ensimmäinen vai yhdes

Sari Maamies

Kielikellon toimitus on saanut Heikki Juutilaiselta seuraavan kysymyksen: Miksi useammin sanotaan kahdeskymmenesensimmäinen kuin kahdeskymmenesyhdes tai …

Artikkeli

Euforisoiva kipulääke

Anneli Räikkälä

Lääketyyppien nimet anti-inflammatorinen analgeetti ja euforisoiva analgeetti ovat tuottaneet vaikeuksia yleistajuiseksi tarkoitetussa kielenkäytössä. Ensin mainitun …

Sanat