Siirry sisältöön

2017

”Helppoa ja hauskaa” – suomea Toiston avulla

Riitta Hyvärinen

Syksyllä 2015 Suomessa elettiin aivan uudenlaista todellisuutta. Maahan saapui nopeassa tahdissa tuhansia turvapaikanhakijoita. Tavalliset suomalaiset …

Kielen opetus ja oppiminen

”Juhani Juhaninpoika Jukola, Toukolan kylästä!”
Seitsemän veljeksen nimikäytäntöä

Sirkka Paikkala

Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen lukuisat henkilön- ja paikannimet liittävät teoksen Kiven tuntemaan hämäläis-uusmaalaiseen ja nurmijärveläiseen ympäristöön. Artikkelissa tarkastellaan, miten teoksessa käytetyt nimet heijastelevat tuolloista yhteiskunnallista todellisuutta.

Henkilönnimet

”Ma lemmin kieltä ja kansaa sen”

Raija Lehtinen

Suomi, sen kansa ja kieli ovat innoittaneet toimittaja Ville Elorannan ja professori Jaakko Leinon kokoamaan …

Julkaisuja

”Puhutaan suomea, ei sotea”
Selkeän kielen päivän seminaari 2017

Henna Makkonen-Craig

Kansainvälistä selkeän kielen päivää on vietetty Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Tänä vuonna Kotimaisten kielten keskus …

Virka- ja lakikieli

Aikuisten maahanmuuttajien kielenopetuksen laatu on varmistettava

Suomen kielen lautakunta keskusteli syksyllä 2016 maahanmuuttajien kielikoulutuksen järjestämisestä ja julkaisi kannanoton tammikuussa 2017.

Suomen kielen lautakunta

Eriöpuhetta vieheistä ja pikkohousuista

Riitta Korhonen

Suomen kielen lautakunnan ja sen edeltäjien Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kielivaliokunnan ja Suomen Akatemian kielilautakunnan kokouspöytäkirjoista …

Sanojen taustaa

Hatut, lakit ja hattulakit

Kirsti Aapala

Lakit ja hatut ovat tarpeellisia vaatekappaleita, mutta keskustelua voi syntyä siitä, paneeko päähänsä lippalakin vai lippahatun. Itä- ja länsisuomalainen kielikorva joutuvat tässä vastakkain.

Murteet ja slangi

Havaintoja kielenkäytön kilpakentiltä

Riitta Korhonen

Kielitoimistossa käynnistettiin yleiskielen seurantatalkoot maaliskuussa 2016. Talkoissa voi kirjata Kotuksen verkkosivun lomakkeelle havaintoja kielenpiirteistä, jotka tuntuvat poikkeavan yleiskielestä tai muuten pohdituttavat.

Talkoohavaintoja

Historiaa ja kaukokaipuuta kaupungin nimissä

Riitta Eronen, Johanna Lehtonen

Helsingin kaupungin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen on vastannut nimistönsuunnittelijan työtä koskeviin kysymyksiin Kielikellossa kymmenen vuotta sitten (ks. Lue myös). Helsinki kasvaa kohisten, ja nimiä tarvitaan yhä enemmän. Mitä nyt kuuluu nimistönsuunnitteluun?

Kieli ja työelämä

Hylkäyskirje tekstilajina

Elina Keckman

Kielikellossa 3/2017 Esa Laihanen käsitteli vuorovaikutusta ja puhuttelua hylkäyskirjeissä. Laihanen nosti esiin, että kohteliaan, myönteistä …

Tekstit, tekstilajit ja tyyli