2/2021
Ensimmäinen suomenkielinen evankeliumipostilla täyttää 400 vuotta
Elina Heikkilä
1620-luvulla Turun piispa Eerik Sorolainen julkaisi jykevän postillan eli saarnakokoelman, jossa koko kirkkovuoden evankeliumitekstit on selitetty perinpohjaisesti. Teos oli tarkoitettu sekä papeille että maallikkolukijoille.
Vanha kirjakieli
Fyysinen, sähköinen ja digitaalinen
Henna Makkonen-Craig
Kysymys Mikä on sähköisen tai digitaalisen vastakohta? Esimerkiksi avainta kutsuttiin ennen ihan vain avaimeksi. Sähköisten …
Merkitys
Hybridi vai jotain muuta?
Henna Makkonen-Craig
Hybridi-alkuisista yhdyssanoista on kysytty usein Kotimaisten kielten keskuksen kielineuvonnasta. Kysyjät ovat aprikoineet, voisiko hybridin tilalla käyttää jotain helpompaa, selvemmin suomenkielistä ilmausta. Vastaus on, että melko usein voi.
Merkitys
Murteista puhutaan edelleen Kansanlingvistinen sanakirja jälleen verkossa
Aila Mielikäinen, Marjatta Palander
Kielikellon numerossa 4/2014 ilmestyi uutisjuttu sähköisestä sanakirjasta Miten murteista puhutaan. Kansanlingvistinen sanakirja (Mielikäinen & Palander …
Julkaisuja
Kanvaasi, kanveesi ja kanava
Kuitukasvin monet haarat
Tuija Vertainen
Vanha viljelykasvi hamppu, cannabis sativa, on levittänyt juurensa laajalle eri kieliin. Hamppua voi löytää esimerkiksi kankaista ja niistä tehdyistä tuotteista. Lisäksi kasvin nimi yhdistää monia eri elämänalueisiin liittyviä sanoja.
Sanojen taustaa
Yleiskieli, puhekieli, murre Kielimuodot kielenhuollon oppaissa
Henna Leskelä
Kielenhuollon opaskirjat vilisevät erilaisiin kielenkäytön muotoihin viittaavia ilmauksia. Eniten huomiota oppaissa saavat yleiskieli ja puhutun kielen muodot. Näitä käsitteitä tarvitaan kielenohjailun kohteen jäsentämiseen ja rajaamiseen, jotta kielenkäytöstä ylipäätään voi antaa ohjeita.
Kielenhuollon historia ja periaatteet
Kolmen pisteen käytöstä ja merkityksistä…
Tuomo Niiranen
Kolme pistettä on monitulkintainen välimerkki, jolla on useita tehtäviä. Sitä hyödynnetään arkisessa viestittelyssä ja verkon keskustelupalstoilla eri tarkoituksissa aina tunnelmoinnista sarkasmiin.
Tunteet ja asenteet
Koronaviruksen muunnosten nimitykset
Sari Maamies
Kysymys Koronaviruksen muunnoksista on käytetty suurelle yleisölle viestittäessä alueennimialkuisia ilmauksia, kuten Britannian muunnos, Intian virusmuunnos …
Erikoisalojen sanat
Luovia ratkaisuja
Sari Maamies
Toisinaan kielentutkimuskin lähestyy salapoliisin työtä. Tutkijoita kiehtova kysymys on esimerkiksi se, mitä teki raamatunkäännöskomitea, jonka …
Toimitukselta
Miksi Heikkisessä on -nen ja Mattilassa -la?
Petra Saarnisto
Kysymys Mitä tarkoittavat johtimet -nen ja -la sukunimissä? Vastaus Johtimella -nen on suomen kielessä useita …
Henkilönnimet