Siirry sisältöön

1/2020

Al-Holin leirin pakolaiset

Ulla Onkamo

Kysymys Kirjoitetaanko paikannimi Al-Hol vai al-Hol? Jos nimestä muodostetaan asukkaannimitys, onko se al-holilainen vai alholilainen? …

Asukkaiden ja kielten nimitykset

Eihän kahta rakastella sovi

Leena Joki

Erotiikka, eroottinen rakkaus ja seksi keräävät puoleensa niin suoria kuin kierteleviäkin ilmauksia. Tällaiset tunnekylläiset ilmaukset ovat erityisen herkkiä merkitysten muutoksille. Muutosten kulkua voi seurata eri aikoina toimitetuista sanakirjoista.

Sanat

Epätavallisia vertailumuotoja: harvaan asutumpi vai harvemmin asuttu?

Sari Maamies

Uutisessa kerrottiin, että ”Suomen harvaan asutuimman kunnan koko lukio mahtuu yhteen huoneeseen”. Ilmauksen ”harvaan asuttu” superlatiivimuoto ”harvaan asutuin” kiinnittää huomiota: miten vertailumuodot muodostetaan tällaisista sanoista?

Oikeinkirjoitus ja kielioppi

Etäneuvottelu, verkkokokous, nettipalaveri

Henna Makkonen-Craig

Kysymys Työpaikkani neuvotteluissa hyödynnetään yhä useammin etäyhteyksiä. Tähän asti olen lähettänyt kutsun Skype-puheluun ja ‑kokoukseen, …

Sananvalinta

Heti lemmessä

Heikki Hurtta

Myös kansan keskuudessa on puhuttu lempeistä tunteista. Lempi-sanalla on murteissa kuitenkin yleiskielestä poikkeavia merkityksiä ja käyttötapoja.

Murteet ja slangi

Kielenhuollon merkkivuotta juhlitaan monin tavoin

Henna Leskelä

75-vuotisjuhlat ovat alkaneet, ja kaikki on kutsuttu.

Kielenhuollon historia ja periaatteet

Lemmen varjopuolella
seksuaalisanastoa Ruotsin vallan aikaisissa lakiteksteissä

Elina Heikkilä

Laissa ei puhuta rakkaudesta, ainoastaan sukupuoliyhteydestä joko väärän kumppanin kanssa tai vähintäänkin väärässä tilanteessa, siis rangaistavasta teosta. Itse sukupuoliaktilla on harvoin todistajia, mutta todistuksesta käy naisen raskaudentila ja lapsen synnyttäminen. Miten tämä kaikki näkyy sananvalinnassa?

Vanha kirjakieli

Mennään tunteisiin
ja puhutaan niistä yksinkertaisilla sanoilla

Mari Siiroinen, Heli Tissari, Ulla Vanhatalo

Kielten kesken on eroja siinä, miten tunteisiin viittaavia sanoja käytetään ja millaisia merkityksiä niillä on. Miten eri kielten puhujat voivat ymmärtää toisiaan tunteista puhuttaessa? Niin sanottua alkusanakieltä on esitetty keinoksi tunnesanojen merkityksen kuvailuun.

Sanat

Mitä vikaa on ilmauksessa ”ovat valittu”?

Henna Makkonen-Craig

Kysymys Editoin tekstiä, ja minun pitäisi perustella kirjoittajille, miksi lause ”Raaka-aineet ovat valittu huolellisesti” on …

Verbit

Murremiehen oivalluksia ja muisteluksia

Matti Punttila

Erkki Lyytikäisen uusin kirja Sehän on murretta! perustuu tekijän mukaan unessa saatuun ideaan. Kirjassa käsitellään …

Julkaisuja