Organisoitu kielenhuoltotoiminta sai Suomessa alkunsa vuonna 1945, kun Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan perustettiin Kielitoimisto. Nykyisin Kielitoimisto on organisaationa sulautunut Kotimaisten kielten keskukseen eli Kotukseen, mutta elää kielenhuollon palvelujen ja julkaisujen nimissä.

Vuonna 2020 vietetään Kielitoimiston perustamisen 75-vuotisjuhlavuotta tunnuksin Kielen juhlaa 75 vuotta. Komean lukeman juhlimiseksi Instagramiin on perustettu vuoden ajan päivitettävä Kielen juhlaa 75 -tili, jossa julkaistaan mm. kielivinkkejä, erilaisia teemakokonaisuuksia ja kevyempääkin sisältöä. Instagram-päivityksistä tehdään koosteita Kotuksen verkkosivustolle, jotta kaikki pääsevät osallisiksi niistä.

Kuvakaappaus Kielen juhlaa 75 -Instagram-tilistä.

Sosiaalisen median ohella juhlavuosi näkyy myös Kielikellossa. Vuoden jokaisessa numerossa julkaistaan teemaa käsitteleviä juttuja, kuten tässä ensimmäisessä numerossa Riitta Korhosen ja Aino Piehlin artikkeli Kielitoimiston vaiheista 1940-luvulta nykypäivään. Kielikello-artikkelien lisäksi Kotuksen kielenhuollon, nimistönhuollon ja sanaston asiantuntijat kirjoittavat kolumneja Ylen Oppiminen-sivustolle.

Yksi juhlavuoden kohokohdista on 1.10. järjestettävä kielenhuoltoseminaari, joka on kielenhuollon ammattilaisille suunnattu verkostoitumistilaisuus. Siitä lisää tietoa pian Kotuksen verkkosivustolla ja somekanavissa.

Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Lisää aiheesta

Kooste tammi-helmikuun Instagram-päivityksistä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (kotus.fi)

Riitta Korhonen & Aino Piehl: Tähdenvälejä ja kohokohtia Kielitoimiston vuosikymmeniltä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)