1/2010
Aalto-yliopiston yksiköiden nimet
Sirkka Paikkala
Kysymys: Miten Aalto-yliopiston nimi ja siihen kuuluvien korkeakoulujen nimet ja alayksiköt kirjoitetaan? Vastaus: Helsingin kauppakorkeakoulu, …
Kysyttyä
De Geer -moreeni
Tiina Manni-Lindqvist
Kysymys: Geologiassa tunnetaan termi De Geer -moreeni ~ de Geer -moreeni. Kirjoitetaanko de nimessä isolla …
Kysyttyä
Ennen ja jälkeen ajanlaskun alun
Riitta Eronen
Kysymys: Miksi lyhenteestä eKr. on siirrytty lyhenteeseen eaa.? Vastaus: Nykyinen ajanlaskumme perustuu Kristuksen oletettuun syntymään: …
Kysyttyä
Ensiöjakamo ja rääkkääkkää
Annastiina Viertiö
Mikä on suomen kielen hassuin sana? Kielitoimisto kysyi tätä Helsingin kirjamessujen kävijöiltä lokakuussa 2009.
Tunteet ja asenteet
Etsi ja korjaa: Löydätkö tekstistä yhdeksän korjattavaa kohtaa?
Kokkaus teki ihmisen Useimmat tutkiat ajoittavat tulen ja keittotaidon keksimisen 250.000–500.000 vuoden taakse. Heidän mielestä …
Kielivoimistelua
Hallintolaki koskee myös virastojen nimiä
Ulla Tiililä
Hyvä julkisen laitoksen nimi on paikantava, toimintaa luonnehtiva ja vielä asiakaslähtöinenkin. Yhä useampi viranomainen käyttää kuitenkin yksiköittensä nimissä pelkkiä teonnimiä, kuten riskinhallinta tai antolainaus. Tällaiset nimet eivät täytä hallintolain vaatimuksia hyvästä kielenkäytöstä.
Hallinnon nimet
Iloista Tiinan päivää!
Sari Maamies
Kysymys: Miten kirjoitetaan nimipäivät. Onko oikein kirjoittaa Tiinan päivä, Tiinan-päivä, Tiinanpäivä vai peräti tiinanpäivä. Vastaus: …
Kysyttyä
Kielineuvontaa puhelimitse
Salli Kankaanpää
Ketkä Kielitoimiston puhelinneuvontaan soittavat ja miksi? Kuinka tyytyväisiä he ovat palveluun? Näitä asioita selvitettiin keväällä 2009 tehdyssä asiakaskyselyssä.
Kielenhuollon historia ja periaatteet
Kysymysten kertomaa
Riitta Eronen
Kielitoimiston neuvonnan asiakaskyselyn tulokset kertovat yhteiskunnan ja tiedonkulun sähköistymisestä, Suomen kansainvälistymisestä sekä työn ja elämänpiirin monimuotoisuudesta.
Kielenhuollon historia ja periaatteet
Maallista, ajallista, inhimillistä
Monikäyttöiset llinen-johdokset Agricolasta nykypäivään
Aila Mielikäinen
Adjektiivinjohdin -llinen on ollut sanansepittäjien suosiossa koko kirjasuomen historian ajan. Sen avulla on muodostettu uusia sanoja kulloisenkin kielenkäytön tarpeisiin. Kielikellossa 3/2009 tarkasteltiin nykykielen llinen-johdoksia. Tässä kirjoituksessa luodaan katsaus niiden historiaan.
Taivutus ja johtaminen