”Tyhjänä olevalle tontille rakennetaan nelikerroksinen kiinteistö, jonka alle tulee paikoitushalli.” – Lehdistä saa usein lukea tämäntapaisia uutisia. Juridisesti ja kielellisesti esimerkkivirke on täysin järjetön, vaikka jokainen sen luettuaan tietysti ymmärtää, mitä rakentamattomalla tontilla lähiaikoina tapahtuu.

Kiinteistö on maanomistuksen perusyksikkö. Kiinteistö on siis maata. Käytännössä yleisimmät kiinteistöt ovat maarekisteriin merkittyjä tiloja tai asemaakaava-alueella olevia tontteja. Kiinteistölle voidaan rakentaa, jolloin rakennuksesta yleensä tulee kiinteistön ainesosa. Rakennus on tällöin osa kiinteistöä ja maapohja sillä olevine rakennuksineen on kiinteää omaisuutta.

Kiinteistö voidaan rakentaa täyteen, mutta kiinteistö ei voi olla nelikerroksinen. Paikoitushalli voi olla kiinteistöllä tai kiinteistölle rakennetun talon alla, mutta se ei mitenkään voi olla kiinteistön alla.

Kiinteistö-sanaa käytetään harmittavan usein virheellisesti tarkoituksessa ’rakennus’. Ehkä kiinteistö kuulostaa virallisemmalta, asiantuntevammalta ja hienommalta kuin rakennus tai yksinkertaisesti talo, mutta oikeana tällaista kielenkäyttöä ei voi pitää. Jätetään siis turha hienostelu ja rakennetaan tyhjälle tontille talo!

Pirjo Pyhäjärvi
lääninoikeuden tuomari
Rovaniemen maalaiskunta