Vanhanaikaiset, lyhdynmalliset katuvalot pimeässä. Taustalla rakennus, jonka ikkunoista kajastaa vähän valoa.

Gaslighting-ilmiö on saanut nimensä jännitysnäytelmästä. Kuva: Avi Agarwal. Unsplash.

Kysymys

Netissä on kirjoiteltu viime aikoina paljon gaslighting-ilmiöstä. Onko sanalle olemassa hyvää suomennosta?

Vastaus

Englannin gaslighting-sanalle ei ole vielä vakiintunut yhtä, termimäistä suomennosta. Tiivistettynä kyseessä on manipuloinnin muoto, jolla pyritään saamaan toisen ihmisen todellisuudentaju hämärtymään. Suomeksi ilmiöstä on kirjoitettu esimerkiksi sumuttamisena, mutta monesti näkee myös suoraa käännöstä kaasuvalottaminen. Tässä tapauksessa suora käännös on kuitenkin hankala, sillä se ei aukene lukijalle kovin helposti.

Harva tietää, että nimityksen taustalla on englantilaisen kirjailijan Patrick Hamiltonin vuonna 1938 julkaisema jännitysnäytelmä Gas Light, jossa kaasuvalo on symbolisessa asemassa. Tarinassa kiero aviomies peittelee vilpillistä toimintaansa uskottelemalla vaimolleen, että tämän mielenterveys on järkkymässä.

Suomenkieliseen tekstiin solahtaisivat gaslighting-sitaattilainaa sujuvammin esimerkiksi vastineet (psykologinen) manipulointi, sumutus tai harhautus. Nämä sanat ovat myös tyyliltään asiatekstiin paremmin sopivia kuin jonkin verran käytetty sävyltään arkinen ”suomennos” gaslightaus. Vaikka mainitut suomenkieliset ilmaukset eivät merkitykseltään täysin vastaa englanninkielistä ilmausta, niiden merkitys täydentyy tekstiyhteydessä ja ne kuvaavat toiminnan luonnetta riittävän hyvin. Sanat ovat vakiintuneita ja löytyvät myös nykykieltä kuvaavasta Kielitoimiston sanakirjasta.

Mikäli on tarpeen puhua täsmällisesti juuri tietyntyyppisestä tietoisesta eksyttämisestä, voi kaasuvalottaminen-käännöslainaakin toki käyttää. Tällöin on kuitenkin tärkeää selittää, mistä tässä lukijalle mahdollisesti vieraassa ilmauksessa on kyse.


Katso myös

Gaslighting-sana Kotuksen vuoden 2023 sanapoiminnoissa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kielitoimiston sanakirja(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)