Siirry sisältöön
Fäbodantien ja Pörkenäsintien risteys Pietarsaaressa. Kuva on otettu kesällä auton ikkunasta, etualalla on kaislikkoa ja taustalla maalaistaloja. Taivas on puolipilvinen.

Tylsä nimi on paras nimi

Bianca Ortiz Holmberg

Toimiva julkishallinnon nimi on usein huomiota herättävän vastakohta. Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltajat puhuvat tylsien nimien puolesta.

Hallinnon nimet

Tyyni meri ja puolipilvinen taivas. Etualalla pari pitkää aaltoa ja vähän kuohua.

Maineen maininkeja

18.4.2024 Kirsti Aapala

Sanojen taustaa

Euroopan parlamentin edustajia koolla Brysselissä huhtikuussa 2024. Salissa on äänestys meneillään, minkä takia osa kuvan henkilöistä viittaa.

EU-vaalit, eurovaalit vai jotain muuta?

18.4.2024 Henna Makkonen-Craig

Sanojen taustaa

Muistikirja, johon on kirjoitettu "vaikka vaikuttava aine olisi eri?", "erillä tavoin onnellinen" ja "otsikon fontti on eri kuin". Kuvan alareunassa on kynää pitelevä käsi.

Erissä maailmoissa – voiko eri-sana taipua?

10.4.2024 Reeta Östberg

Taivutus ja johtaminen

Takaapäin, hieman kauempaa kuvattu ihminen kävelemässä pitkospuita kesäisessä Kurjenrahkan kansallispuistossa. Etualalla kirkkaanvihreitä koivuja, maassa tupasvillaa.

Jokamiehenoikeuksista jokaisenoikeuksiin

27.3.2024 Tytti Nurminen

Uudissanat

Pöydällä papereita, joissa oleva teksti näkyy epätarkasti. Paperien päällä silmälasit.

Yritysvastuu ja sopimukset

14.3.2024 Helena Haapio, Anne Ketola

Selkeä kieli ja selkokieli

Tummansininen tausta, jossa on alhaalla keltaisia laatikoita ja vasemmassa ylänurkassa kuvataan vielä tummemmalla sinisellä jonkinlaista verkostoa. Oikealla on samantyyppinen verkosto, mutta valkoinen ja aivojen muotoinen.

Espanjassa virkakielitalkoissa on mukana myös tekoäly

14.3.2024 Frida Ahonen

Selkeä kieli ja selkokieli

Kielikello on siirtynyt jatkuvaan julkaisutahtiin. Kaikki uudistuksen jälkeen julkaistut jutut löydät hakutulossivulta: Vuonna 2024 ilmestyneet jutut


Kielikello siirrettiin uudelle julkaisualustalle maaliskuussa 2024. Aineiston siirrosta on aiheutunut muutoksia ja virheitä muun muassa tekstien ja taulukoiden asetteluun ja viivojen pituuksiin. Kaikkia artikkeleita ei ole myöskään ehditty vielä luokitella aiheenmukaisiin kategorioihin. Pyrimme korjaamaan näitä puutteita mahdollisimman nopeasti. Pahoittelemme tilannetta!

Kielineuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat vastaavat kielenkäyttäjiä askarruttaviin kieli- ja nimikysymyksiin puhelimitse ja kysymyslomakkeella sähköpostitse. Kielen-, nimistön- ja virkakielenhuollon kysymyksille on erilliset neuvontapalvelut.

Kieli- ja nimineuvonnan yhteystiedot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Hyvän virkakielen maksuttomat verkkokurssit

Kaikille avoimet Hyvä virkakieli -kurssit voi suorittaa itsenäisesti verkossa. Kurssipaketin tavoitteena on innostaa osallistujia parantamaan etenkin julkishallinnon tekstejä ja kielenkäyttöä. Kursseilta saa apua siihen, kuinka kirjoitetaan asiallinen, selkeä ja ymmärrettävä teksti.

Hyvän virkakielen verkkokurssipaketti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)


Ajankohtaista Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla