Tittelit ovat tavallisesti henkilönnimiin liittyviä arvo-, tutkinto-, ammatti- tai virkanimikkeitä, esimerkiksi arkkiatri, kasvatustieteen maisteri, sähköasentaja, lähihoitaja, komisario.
Tällaisten vakiintuneiden titteleiden lisäksi erisnimien seurana voi olla monenlaisia tilannekohtaisia tittelimäisiä ilmauksia, joilla luonnehditaan puheena olevaa ihmistä, eläintä, paikkaa tms., esimerkiksi oopperatähti Karita Mattila, ennakkosuosikki Iivo Niskanen, poliisikoira Rex, mammuttijärjestelmä Apotti, kisakaupunki Oslo.
Titteleitä ja tittelimäisiä ilmauksia kutsutaan myös nimikemääritteiksi tai lyhyemmin nimikkeiksi.
Monesti tekstissä tulee eteen tarve täsmentää tai luonnehtia henkilön titteliä: jos esimerkiksi haastatellaan professoria, on yleensä tarpeen tietää, minkä alan professori hän on tai missä hän työskentelee. Jos haastateltavan nimeä pitää taivuttaa lauseyhteyden vaatimalla tavalla, joudutaan miettimään, taipuuko myös titteli mahdollisine määritteineen vai jääkö se taipumatta. Esimerkiksi:
Haastateltiin professori Jaana Järvistä.
Haastateltiin Turun yliopiston fysiikan professori vai professoria Jaana Järvistä.
Haastateltiin Turun yliopiston monesti palkittua ja viime vuonna eläkkeelle jäänyttä fysiikan professori vai professoria Jaana Järvistä.
Seuraavassa esitellään erilaisia titteleitä ja niiden käyttöä lauseessa.
Erilaisia titteleitä
Suuri osa nimikkeistä on yksiosaisia (yhdistämättömiä sanoja tai yhdyssanoja), kuten presidentti, professori, pianisti, osastopäällikkö, varaosamyyjä, someaktivisti.
On kuitenkin myös titteleitä, jotka koostuvat kahdesta tai useammasta erikseen kirjoitettavasta sanasta, pääsanasta ja sen määritteestä. Tällaiset tittelit ovat usein tutkinto- tai virkanimikkeitä, esim. lääketieteen lisensiaatti, filosofian tohtori, maatalous- ja metsätieteiden maisteri, vanhempi konstaapeli.
Edellä mainituissa kaksiosaisissa titteleissä määrite (lääketieteen, filosofian, vanhempi) on kiinteä osa nimikettä. Määrite on useimmiten genetiivimuotoinen substantiivi (filosofian maisteri), mutta se voi olla myös adjektiivi (vanhempi konstaapeli, neuvotteleva virkamies).
Aina määrite ei kuitenkaan kuulu varsinaiseen titteliin kiinteästi, vaan se on tapauskohtainen tai tilannesidonnainen, esimerkiksi Ranskan presidentti, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija, yhdistyksen retkivastaava. Varsinainen titteli tai nimike näissä tapauksissa on presidentti, erikoistutkija ja retkivastaava.
Tittelit taipuvat tai jäävät taipumatta
Kun erisnimi taipuu lauseyhteyden vaatimalla tavalla, nimen seurassa esiintyvä titteli tai muu nimike joko taipuu samalla tavalla tai jää taipumatta: toimitusjohtaja Virtaselle, lukiomme ruotsin kielen lehtorin Maija Meikäläisen. Tähän vaikuttavat seuraavat ominaisuudet:
- Koostuuko nimike yhdestä vai useammasta osasta?
- Kuuluuko määrite nimikkeeseen kiinteänä vai tilapäisenä osana?
- Onko määrite genetiivimuotoinen substantiivi (lukion lehtori) vai adjektiivi (neuvotteleva virkamies)?
Palkinto ylilääkäri Hänniselle: yksiosaiset tittelit
Yksiosaiset tittelit (kuten ylilääkäri) ja muut nimikkeet (kuten yhdysvaltalaiskaupunki) eivät yleensä taivu erisnimen mukana:
Palkinto myönnettiin ylilääkäri Juha Hänniselle.
Tieto tuli MM-kultaleijona Janne Lahdelle pommina – ura oli kertalaakista ohi.
Tullikoira Hyrrän hajuaisti on lahjomaton.
Coen väitetään tukeneen MM-kisojen antamista yhdysvaltalaiskaupunki Eugenelle.
Poikkeus: Jos titteliin liittyy omistusliite, titteli taipuu.
Palkinto myönnettiin kollegallemme Riitta Reippaalle.
Politiikan asiantuntija: tittelillä genetiivimuotoinen määrite
Tittelillä on usein jokin genetiivimuotoinen (n-loppuinen) täsmentävä määrite, kuten filosofian (maisteri), Unkarin (pääministeri), viestinnän (asiantuntija). Genetiivimääritteelliset nimikerakenteet ovat erityyppisiä.
• Oppiarvojen nimityksiin, kuten maisteri ja tohtori, liittyy genetiivimuotoinen oppialaa ilmaiseva kiinteä osa: filosofian maisteri, maa- ja metsätaloustieteiden tohtori. Tällaiset kiinteän määritteen sisältävät tutkintonimikkeet eivät taivu:
Kasvatustieteen maisteri Anne Mäkiseltä vierähti liki 30 vuotta peruskoulun opettajana.
Innovaatiopalkinto myönnettiin elintarviketieteiden tohtori Maija Niemiselle.
(Virka- ja tehtävänimikkeistä vanhempi konstaapeli, nuorempi tutkija ks. kohdasta ”Tekninen asiantuntija: määrite on adjektiivi”.)
• Genetiivimuotoinen määrite voi sisältyä kiinteänä osana myös muihin kuin oppiarvoihin. Tällaisia titteleitä ovat esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamies, korkeimman oikeuden presidentti ja tasavallan presidentti. Titteli voi tällöin joko taipua tai jäädä taipumatta:
Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen määräyksestä tehtiin yllätystarkastus seitsemään ennakkoäänestyspaikkaan. | Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen mukaan valitukset olivat perusteettomia.
Korkeimman oikeuden presidentti Timo Eskon mukaan hakumenettelyn uudistamisesta keskusteltiin työryhmässä paljon. | Valtuuskunta tapaa korkeimman oikeuden presidentin Timo Eskon ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Vihervuoren.
Pääministeri Juha Sipilä jätti valtioneuvoston eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. (Harvoin: – – jätti eronpyynnön tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.)
• Tittelillä voi olla myös määritteitä, jotka ovat luonteeltaan tapauskohtaisia tai tilapäisiäkin. Esimerkiksi jos titteli on asiantuntija, tutkija tai professori, on usein tarpeen täsmentää, millä alalla kyseinen henkilö toimii: virkakielen asiantuntija, huumorin tutkija, psykologian professori.
Ero kiinteän ja tapauskohtaisen määritteen välillä ei kuitenkaan sinänsä ole olennainen paitsi tutkintonimikkeissä (kuten filosofian maisteri), eikä kielenkäyttäjän tarvitse miettiä, kuuluuko määrite kiinteästi titteliin vai ei. Tällaisen genetiivimääritteellisen tittelin voi joko taivuttaa tai jättää taivuttamatta. Kuitenkin mitä pitempi määritekokonaisuus on, sitä herkemmin titteli taipuu erisnimen mukana; taipumattomuuskin on mahdollista.
Titteli taipunut:
Politiikan asiantuntijan Erkka Railon mukaan eduskuntavaalikampanjat kallistuvat.
Päätettiin lähettää kirje teknisen osaston päällikölle Kimmo Lehtiselle.
Suomen Cheerleadingliiton puheenjohtajan Riikka Taivassalon mukaan laji on Suomessa kovemmalla tasolla kuin koskaan.
Eduskuntaryhmät neuvottelivat torstaina, ja suurimman puolueen SDP:n ryhmäjohtajan Antti Lindtmanin mukaan muut puolueet kannattivat muutosta.
Elokuussa erostaan ilmoittaneelle Finnairin toimitusjohtajalle Jukka Hienoselle löytyi seuraaja nopeammin kuin moni rohkeni odottaa.
Yhdistyksen edustajat ottivat yhteyttä HUS:n Naisten- ja lastentautien tulosyksikön johtajaan Jari Petäjään.
Titteli taivuttamatta:
Viestinnän asiantuntija Harry Köhlerin mukaan lääkärin tehokas viestintä on tärkeää.
Lisätietoja toiminnastamme saat nuoriso-osaston johtaja Maija Miettiseltä.
Lintumessuilla haastateltiin BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemeä.
Suomen susitilannetta koskeva kannanotto ojennettiin EU-komission ympäristöasioiden pääosaston luonnonsuojeluyksikön päällikkö Nicola Notarolle.
• Jos määritteellinen nimike ei ole varsinainen titteli, se tavallisemmin taipuu erisnimen mukana, mutta voi jäädä myös taipumatta.
Hakulomakkeen voi saada myös yhdistyksen matkavastaavalta Matti Leskiseltä.
Mahdollinen myös: Glorian viihdevastaava Jukka Räisäsen mukaan asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen hyvin vastaan.
Viron kevätpääkaupungissa Türissä järjestetään jokakeväiset kukkamarkkinat.
Mahdollinen myös: Viron kesäpääkaupunki Pärnun heinäkuun käynnistää kansainvälinen dokumenttifilmien festivaali.
Tekninen asiantuntija: määrite on adjektiivi
Titteliin voi kuulua kiinteänä määritteenä myös adjektiivi, esim. vanhempi konstaapeli, tekninen asiantuntija, neuvotteleva virkamies, johtava sosiaalityöntekijä, operatiivinen johtaja.
Toisaalta titteliin tai muuhun nimikkeeseen liittyvä adjektiivi voi olla myös irrallisempi, kuvaileva: norjalainen kirjailija, isokokoinen laitahyökkääjä, kuuluisa seurapiirikaunotar, palkittu runoilija.
• Jos tittelillä on adjektiivimäärite, tittelin ja määritteen kokonaisuus tavallisemmin taipuu nimen mukana.
Artikkelia varten haastateltiin teknistä asiantuntijaa Antero Niemistä.
Columbus Blue Jackets hankki joukkueen vahvistukseksi hyökkäävän puolustajan John Mooren.
Norjalaisen kirjailijan ja toimittajan Åsne Seierstadin kirja Bokhandlaren i Kabul on Ruotsin taskukirjojen myyntilistan kärjessä.
Kartano on ollut kuuluisan seurapiirikaunottaren Aurora Karamzinin suvun omistuksessa 1800-luvulla.
Duudsonit tekevät nykyään valtakunnan suosituinta ohjelmaa Possea.
Muun muassa kaksiosaiset virkanimikkeet voivat kuitenkin jäädä taipumatta:
Pojilla oli kysymys vanhemmalle konstaapelille Antti Jussilalle.
Mahdollinen myös: Tutkinnanjohto osoitettiin vanhempi konstaapeli Antti Jussilalle.
Kun tittelin määritteenä on verbiin perustuva -nut/-nyt, -tu/-ty, -va/-vä-muoto (partisiippimuoto), titteli voi taipua tai jäädä taipumatta:
Oscar-palkitulla näyttelijällä Gwyneth Paltrow’lla ja Coldplay-laulaja Chris Martinilla on 14-vuotias tytär.
Maajoukkueuransa päättymisestä eilen ilmoittaneelle Arsenal-toppari Laurent Koscielnylle jäi huono maku loukkaantumisen jälkeen saamastaan tuesta.
Calgary Flames vähentää palkkakulujaan lähettämällä 2,3 miljoonan dollarin sopimuksella pelaavan puolustaja Jim Vandermeerin Phoenixiin.
• Yleiskielen käytännön mukaista ei ole taivuttaa vain titteliin kiinteästi kuuluvaa adjektiivia ja jättää itse titteli taivuttamatta. Tällainen rakenne voi hahmottua toisin kuin on tarkoitettu:
”Turun poliisin vanhemman konstaapeli Asko Niemisen mukaan mies oli ajanut rampilla mutkitellen.” (Tulkinta: vanhemman (konstaapeli Asko Niemisen) eli on kaksi konstaapeli Niemistä, joista puheena oleva on vanhempi.)
→ Turun poliisin vanhemman konstaapelin Asko Niemisen mukaan – –.
”Tieto kerrottiin myös operatiiviselle johtaja Riku Lankiselle.” → – – operatiiviselle johtajalle Riku Lankiselle.
• Adjektiivimääritteen ja tittelin muodostama kokonaisuus (kuten tekninen asiantuntija, lappeenrantalainen terveystarkastaja) voi saada vielä oman määritteen. Tällöin yleiskielessä tittelin ja määritteen kokonaisuus yleensä taipuu (sitä selvemmin, mitä pitempi määritekokonaisuus on). Taivuttamaton titteli voi olla vaikeasti tai väärin hahmottuva tai tyyliltään kömpelö.
Kunnan teknisen asiantuntijan Seppo Veijalaisen mukaan taskupysäköintipaikat saadaan pian käyttöön. (Ei: Kunnan tekninen asiantuntija Seppo Veijalaisen mukaan – –.)
WWF:n johtavan ruoka-asiantuntijan Annukka Valkeapään mukaan ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa punaista lihaa saisi syödä korkeintaan kerran viikossa. (Ei: WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapään mukaan – –.)
Tuholaistorjuntaa oman työnsä ohella tekevällä lappeenrantalaisella terveystarkastajalla Pekka Lahdella riittäisi desinfiointikäyntejä enemmän kuin hän pystyy tekemään. (Ei: Tuholaistorjuntaa – – tekevällä lappeenrantalainen terveystarkastaja Pekka Lahdella – –.)
Merkityseroja
Jos nimikkeellä on adjektiivimäärite, nimikkeen taivutuksen avulla voidaan joskus osoittaa merkityseroa.
Muun muassa ajallisesti suhteuttavat adjektiivit, kuten entinen, nykyinen, tuleva, uusi, vaikuttavat nimikerakenteen tulkintaan. Seuraavassa rakenne voi hahmottua väärin, ellei titteliä taivuteta:
Entiselle ulkoministerille Hillary Clintonille lähetettiin postitse pommi.
= H. C. on entinen ulkoministeri
Vrt. outo hahmotus: entiselle ulkoministeri Hillary Clintonille
= ulkoministeri H. C. on entinen (tai ulkoministeri H. C. on muuttunut; entiselle lähetettiin pommi, nykyiselle ehkä ei.)
Vertaile Urho Kekkosen ja Venäjän nykyisen presidentin Vladimir Putinin kuvia.
= Putin on nykyinen presidentti.
Aina merkitysero ei kuitenkaan ole käytännössä suuri:
Yhdysvallat on myöntänyt ruotsalaiselle diplomaatille Raoul Wallenbergille maan korkeimman siviilikunniamerkin.
Yhdysvallat on myöntänyt ruotsalaiselle diplomaatti Raoul Wallenbergille – –.
Ensimmäisessä esimerkissä adjektiivi ruotsalainen luonnehtii sanaa diplomaatti (ruotsalaiselle diplomaatille). Jälkimmäisessä esimerkissä taas ruotsalainen luonnehtii diplomaatti Raoul Wallenbergia (ruotsalaiselle [diplomaatti Wallenbergille]).
Yhdellä monta titteliä tai monella yhteinen titteli
Titteleitä voi olla monta rinnakkain, ja ne voivat olla erityyppisiä. Niitä taivutetaan samojen periaatteiden mukaan kuin edellä:
Valtioneuvosto nimesi oikeustieteen tohtori, varatuomari Niilo Jääskisen Suomen ehdokkaaksi unionin tuomioistuimen tuomariksi.
Todistajana kuultiin teknistä asiantuntijaa, arkeologi Jesper Olssonia.
Hän kiitti puheessaan nykyistä hammaslääketieteen yksikön johtajaa, professori Liisa Suomista yksikön kehittämiseksi tehdystä työstä.
Tittelit erotetaan tavallisesti pilkulla toisistaan. (Pilkun voi halutessaan jättää tittelien välistä pois, jos ensimmäistä titteliä voi taivuttaa mutta jälkimmäistä ei: Kirje lähetettiin Yritys oy:n toimitusjohtajalle kauppatieteen maisteri Maija Meikäläiselle. – Tämä on vanhemman pilkutusohjeen mukainen käytäntö.)
Titteli voi olla myös monelle yhteinen. Titteli taipuu:
Presidenttien Trumpin ja Putinin odotettu ensitapaaminen toteutui Hampurissa.
Maistellaan kulttuuripääkaupunkien Prahan ja Helsingin parhaita oluita.