Kysymys

Voiko sanoa mies nimeltä Hannu, vai onko vain mies nimeltään Hannu suosituksen mukainen vaihtoehto? Myös ensin mainittua eli omistusliitteetöntä muotoa käytetään paljon, ja silmä on tottunut siihen, mutta eihän silti sanota esimerkiksi ”nainen iältä 50”. Mistä tässä on kyse?

Vastaus

Nykykieltä kuvaavassa Kielitoimiston sanakirjassa on nimi-hakusanan kohdalla esimerkkinä kaupunki nimeltä, nimeltään Betlehem. Merkintä tarkoittaa, että kumpikin muoto on yleiskielen mukainen. Sama esimerkki mainitaan 1950-luvulla julkaistussa Nykysuomen sanakirjassa, eli molemmat vaihtoehdot ovat olleet yleiskielessä käytössä ja vakiintuneita jo tuolloin.

Omistusliitteellistä muotoa voi kuitenkin pitää ensisijaisena tällaisessa ominaisuutta luonnehtivassa rakenteessa, koska ei sanota esimerkiksi ”ammatilta kokki”, ”iältä parikymppinen” tai ”luonteelta kesy”. Tällaisissa ilmauksissa käytetään omistusliitettä:

Olen ammatiltani sairaalaklovni.
Monet koirarodut ovat luonteeltaan uskollisia ja rauhallisia.
Tekstin on hyvä olla selkeä, ymmärrettävä ja kieliasultaan viimeistelty.

Tapaus nimeltä, nimeltään on kuitenkin omanlaisensa. Omistusliitteetöntä muotoa nimeltä näkee ja kuulee paljon, ja se vaikuttaa olevan suosittu esimerkiksi teosten nimeämistapana. Tunnetuin esimerkki lienee Leevi and the Leavings -yhtyeen kappale Poika nimeltä Päivi, mutta rakenne esiintyy ilman omistusliitettä myös muun muassa kirjojen ja elokuvien nimissä.

Kuitenkin, kun tämäntyyppiseen ilmaukseen lisää verbin, pitää lisätä myös omistusliite:

Naapurimme on nimeltään Marja (ei ”nimeltä”).

Nimeltä, nimeltään -rakennetta ei ole juuri käsitelty suomen kielen kuvauksissa. Isossa suomen kieliopissa (2004) kuitenkin tarkastellaan tätä rakennetta yleisellä tasolla.

Iso suomen kielioppi: § 1244 Ablatiivin ja elatiivin käyttöä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kielitoimiston sanakirja: nimi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)