Siirry sisältöön

4/2018

Aatamin ja Eevan nimipäivä

Tiina Manni-Lindqvist

Kysymys Miksi Aatamilla ja Eevalla on yhteinen nimipäivä jouluaattona? Vastaus Suomalaisessa ja myös suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa …

Henkilönnimet

Digitalisaatio vapauttaa viittomakieliset

Salla Fagerström

Viittomakieliset kuurot ovat aina olleet innokkaita tarttumaan teknologian mahdollisuuksiin. Tekniset innovaatiot ja nyt viimeisimpänä digitalisaatio ovat madaltaneet, elleivät peräti häivyttäneet esteitä heidän arjessaan.

Kääntäminen ja tulkkaus

Digiä uudissanoissa

Ilona Paajanen

Kotimaisten kielten keskuksessa kartutettavaan nykysuomen sanatietokantaan on kuluvana vuonna kerätty ahkerasti tietotekniikkaan ja digitaalisuuteen liittyviä uusia sanoja.

Sanat

Dumpling vai taikinanyytti?

Henna Makkonen-Craig

Kysymys Voinko käyttää sanaa dumpling suomenkielisessä reseptissä? Miten sana taipuu, eli tarjotaanko aterialla dumplingseja vai …

Lainasanat

Kauramaito ja kaurajuoma

Riitta Hyvärinen

Kysymys Saako toimittaja käyttää jutussa sanaa kauramaito vai pitääkö kirjoittaa kaurajuoma? Vastaus Yleiskielisissä teksteissä, kuten …

Sananvalinta

Kielenhuoltaja somen ihmemaassa

Riitta Hyvärinen

Uudet viestintäkanavat ovat aiheuttaneet epätietoisuutta kirjoittajissa. Somen kieli aiheuttaa tuskaa, sillä koulussa tai työelämässä aiemmin opituista tekstilajeista ei aina suoraan ole malliksi. Lisäksi pitäisi osata olla rento ja hauska mutta samalla asiallinen.

Yleiskieli ja puhekieli

Kielenhuoltoa sähköisen asiointipalvelun äärellä

Henna Makkonen-Craig

Sähköisen palvelun kielenhuolto on oma lajinsa, jossa yhdistyvät suomen kielen asiantuntijuus, kielenhuolto, valmius tuottaa tekstiä digitaaliseen ympäristöön sekä käytettävyysajattelu. Näin luonnehtivat työnsä vaatimuksia Verohallinnon kielenhuoltajat Hanna Hinttala ja Kristiina Ådahl.

Virka- ja lakikieli

Kieli elää digimaailmassa

Sari Maamies

Mitä tarkoittavat sanat ajastaika, muonamies ja porstua? Miten hyvin tunnet suomen kielen vanhan sanaston? Tällaisia …

Toimitukselta

Kuka oli tapaninpäivän Tapani?

Tiina Manni-Lindqvist

Kysymys Mistä tapaninpäivä on saanut nimensä? Kuka tämä herra Tapani oli? Vastaus Toisena joulupäivänä eli …

Henkilönnimet

Kun risuaidasta tuli hashtag

Jutta Rosenberg

Olennainen osa monien sosiaalisten medioiden päivityksiä ovat hashtagit, suomeksi aihetunnisteet. Hashtagit ovat osa monien jokapäiväistä kielenkäyttöä, ja niitä käytetään jopa puheessa, mutta mitä me oikeastaan viestitämme hashtageilla?

Tekstit, tekstilajit ja tyyli