Kysymys

Miksi Aatamilla ja Eevalla on yhteinen nimipäivä jouluaattona?

Vastaus

Suomalaisessa ja myös suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa miehillä ja naisilla on perinteisesti ollut erilliset nimipäivänsä. Jouluaattona 24.12. juhlivilla Aatamilla ja Eevalla on kuitenkin yhteinen nimipäivä jo vanhastaan. Nimien sijoittaminen samalle päivälle kuvastaa sitä kristillistä ajatusta, että Raamatun mukaan heidät luotiin samana päivänä. Jouluaattoon, Jeesuksen syntymäpäivän edelle, nimipäivä sijoitettiin siksi, että Aatami ja Eeva edustavat syntiin langennutta ihmissukua, jonka Jeesus lunastaa.

Suomenkielistä almanakkaa alettiin julkaista 1705. Adam ja Eva mainittiin siinä ensimmäisen kerran vuonna 1706, kun taas suomalaistetut asut Aatami ja Eeva pääsivät mukaan vasta myöhemmin. Ennen suomenkielistä almanakkaa käytettiin ruotsinkielisiä kalentereita, joiden taustalla ovat puolestaan katolisen kirkon pyhimyskalenterit.

Nimien Aatami ja Eeva lähtömuodot ovat olleet käytössä Syyrian seudulla jo 4 500 vuotta sitten. Aatami on suomalaistettu muoto heprean nimestä Adam ’ihminen’. Eevan taustalla on heprean sana havva ’elämä, elämän antaja’; tämän nimen Aatami antoi vaimolleen.

Nykyään nimipäivää viettävät 24.12. Aatamin ja Adamin sekä Eevan ja Evan lisäksi myös Eevi, Eveliina ja Evelina.