Siirry sisältöön

4/2008

Asutko hyvässä osoitteessa? – Onnistuneita kadunnimiä Espoossa

Ulla Koistinen

Nimistöntutkija Sami Suviranta kirjoitti Kielikellossa 1/2008 ärsyttävinä tai hankalina pidetyistä kadunnimistä. Tässä tarkastellaan hyviä nimiä: …

Artikkeli

Etsi ja korjaa: oikeinkirjoitusongelmia

Tekstissä on seitsemän oikeinkirjoitusvirhettä. Löydätkö ne? Koivesta puolet kelpaa ruoaksi Broilerinkoivissa on kuulemma nykyään kamalan …

Kielivoimistelua

Kertomuksia lapsista ja lasten määristä – Virastojen toimintakertomusten muutoksia

Essi Lehtinen

Vanhoista sosiaali- ja terveystoimen toimintakertomuksista voi löytää mielenkiintoista virkakieltä, jossa toimijoina ovat ihmiset. Siinä, missä ennen kerrottiin ”köyhistä ja orvoista lapsista”, kerrotaan nykyisin ”huostassa olevien lasten kokonaismäärästä”.​​​​​​​

Artikkeli

Kielikellon alkuvaiheet

Taru Kolehmainen

Kuluva vuosi on Kielikellon neljäskymmenes. Mitkä vaiheet johtivat lehden syntymiseen, ja millaisia olivat sen ensimmäiset …

Kieli yhteiskunnassa

Kuvaannollinen ja havainnollinen

Marjatta Palander

Sanojen kuvaannollinen ja havainnollinen oikeakielisestä asusta näyttää olevan epävarmuutta. Siitä kertovat seuraavat asiateksteistä ja Internetistä …

Kysyttyä

Laitteesta puuttui lisävarusteet

Raija Moilanen

Kirjoitetussa asiasuomessa predikaatti noudattaa tavallisesti subjektin lukua. Eräät lausetyypit saavat kuitenkin kirjoittajan epäröimään verbin muodon …

Oikeinkirjoitus ja kielioppi

Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet

Nisäkäsnimistötoimikunta on julkistanut syksyllä 2008 ehdotuksensa maailman nisäkkäiden suomenkielisiksi nimiksi  (http://www.fmnh.helsinki.fi/luonto/nimet/nisakkaat/). Suomen kielen lautakunta käsitteli …

Suomen kielen lautakunta

Mistä puhutaan, kun puhutaan laadusta?

Salla Niemi

Laadusta puhutaan monenlaisissa yhteyksissä. On laatutyötä, laadunarviointia, laatujohtamista, laatustrategioita ja laatupalkintoja. Laatua arvioidaan, valvotaan, tarkkaillaan ja parannetaan. Mistä nämä laatu-sanat ovat tulleet kieleen, ja mistä ne kertovat?

Artikkeli

Mitä on maidoke?

Viime kesänä Helsingin Sanomat järjesti sanakilpailun, jossa etsittiin nimitystä kahviautomaattien ”maidolle”. Ainetta ei saa kutsua …

Kysyttyä

Neljäkymmentä vuotta Kielikelloa

Sari Maamies

Neljäkymmentä vuotta sitten, marraskuussa 1968, ilmestyi ensimmäinen Kielikello-lehti. Se oli ulkonaisesti vaatimaton, A5-kokoinen mustavalkoinen lehtinen. …

Kieli yhteiskunnassa