4/2008
Asutko hyvässä osoitteessa?
Onnistuneita kadunnimiä Espoossa
Ulla Koistinen
Nimistöntutkija Sami Suviranta kirjoitti Kielikellossa 1/2008 ärsyttävinä tai hankalina pidetyistä kadunnimistä. Tässä tarkastellaan hyviä nimiä: mikä tekee kadunnimestä onnistuneen?
Rakennetun ympäristön nimet
Etsi ja korjaa: oikeinkirjoitusongelmia
Tekstissä on seitsemän oikeinkirjoitusvirhettä. Löydätkö ne?
Kielivoimistelua
Kertomuksia lapsista ja lasten määristä
Virastojen toimintakertomusten muutoksia
Essi Lehtinen
Vanhoista sosiaali- ja terveystoimen toimintakertomuksista voi löytää mielenkiintoista virkakieltä, jossa toimijoina ovat ihmiset. Siinä, missä ennen kerrottiin ”köyhistä ja orvoista lapsista”, kerrotaan nykyisin ”huostassa olevien lasten kokonaismäärästä”.
Virka- ja lakikieli
Kielikellon alkuvaiheet
Taru Kolehmainen
Kuluva vuosi on Kielikellon neljäskymmenes. Mitkä vaiheet johtivat lehden syntymiseen, ja millaisia olivat sen ensimmäiset kirjoitukset?
Kielenhuollon historia ja periaatteet
Kuvaannollinen ja havainnollinen
Marjatta Palander
Sanojen kuvaannollinen ja havainnollinen oikeakielisestä asusta näyttää olevan epävarmuutta. Siitä kertovat seuraavat asiateksteistä ja Internetistä …
Kysyttyä
Laitteesta puuttui lisävarusteet
Raija Moilanen
Kirjoitetussa asiasuomessa predikaatti noudattaa tavallisesti subjektin lukua. Eräät lausetyypit saavat kuitenkin kirjoittajan epäröimään verbin muodon valinnassa.
Yksikkö vai monikko
Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet
Nisäkäsnimistötoimikunta on julkistanut syksyllä 2008 ehdotuksensa maailman nisäkkäiden suomenkielisiksi nimiksi (http://www.fmnh.helsinki.fi/luonto/nimet/nisakkaat/). Suomen kielen lautakunta käsitteli …
Kasvi- ja eläinlajien nimitykset
Mistä puhutaan, kun puhutaan laadusta?
Salla Niemi
Laadusta puhutaan monenlaisissa yhteyksissä. On laatutyötä, laadunarviointia, laatujohtamista, laatustrategioita ja laatupalkintoja. Laatua arvioidaan, valvotaan, tarkkaillaan ja parannetaan. Mistä nämä laatu-sanat ovat tulleet kieleen, ja mistä ne kertovat?
Virka- ja lakikieli
Mitä on maidoke?
Viime kesänä Helsingin Sanomat järjesti sanakilpailun, jossa etsittiin nimitystä kahviautomaattien ”maidolle”. Ainetta ei saa kutsua …
Kysyttyä
Neljäkymmentä vuotta Kielikelloa
Sari Maamies
Neljäkymmentä vuotta sitten, marraskuussa 1968, ilmestyi ensimmäinen Kielikello-lehti. Se oli ulkonaisesti vaatimaton, A5-kokoinen mustavalkoinen lehtinen. …
Toimitukselta