Siirry sisältöön

2/2018

Ansio- ja kunniamerkit

Elina Wihuri

Kysymys Kirjoitetaanko ansio- ja kunniamerkkien nimitykset isolla vai pienellä alkukirjaimella? Vastaus Ansio- ja kunniamerkkien nimitykset …

Kysyttyä

Braille ja pisteet

Riitta Eronen

Näkövammaisten käyttämä pistekirjoitus eli braillekirjoitus on tullut suurellekin yleisölle tutummaksi, kun pistemerkintöjä on alettu käyttää mm. lääkepakkauksissa ja opasteissa.

Vähemmistökielet

Kiellon kiperyys: kieltosanan liika- ja vajaakäyttöä

Riitta Korhonen

Kielitoimiston yleiskielitalkoisiin on lähetetty monia kieltosanaa koskevia havaintoja: joko sitä on käytetty liikaa tai liian vähän.

Rakenteet

Kohti syrjimätöntä kielenkäyttöä
Osallistavan viestinnän EU-opas

Aino Piehl

Sanat voivat pahoittaa mielen ja vahvistaa stereotypioita. Miten viitata esimerkiksi ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen ketään loukkaamatta? Euroopan unionin neuvostossa laadittu opas antaa kielikohtaisia suosituksia asialliseen kielenkäyttöön.

Virka- ja lakikieli

Kuka lohduttaisi Jonnea?

Riina Klemettinen

Kielitoimiston sanakirjan tuoreeseen päivitettyyn versioon on lisätty satojen uusien hakusanojen joukossa myös sana jonne. Moni ihmetteli, miksi tällainen sana on lisätty sanakirjaan. Sanakirjan toimittaja vastaa.

Sanakirjat ja sanastot

Kynä käy ja sello soi
kirjoittamisen merkitys muusikon työssä

Merja Ponkala, Anna-Maria Weckström

Sibelius-Akatemiassa suunniteltiin työelämäkirjoittamisen kurssia syksyllä 2016. Sitä varten haastateltiin jo valmistuneita muusikoita. Millainen merkitys teksteillä ja kirjoittamisella on muusikoille, ja millaisia viestintätaitoja olisi työelämää varten hyvä opettaa?

Kieli ja työelämä

Mikä on kampus?

Ulla Onkamo

Kysymys Mitä lainasana kampus tarkoittaa? Vastaus Kampus on lainasana, jonka taustalla on alun perin latinan …

Merkitys

Miten Flow taipuu?

Henna Makkonen-Craig

Kysymys Miten taivutetaan Flow Festivalin eli Flow-festivaalin lyhyempää nimeä Flow? Vastaus Helsingissä vuosittain järjestettävästä kaupunkikulttuuri- …

Kysyttyä

Mitä toimiala tarkoittaa nimissä?

Ulla Onkamo

Jos toimiala-sanaa käyttää nimessä yleiskielestä poiketen, nimestä tulee helposti epäselvä. Nimen loppuosana kannattaa käyttää sanaa, joka kuvaa kohdettaan mahdollisimman yksiselitteisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi sanat virasto ja osasto.

Nimet

Napsahtavat nakit

Ilona Paajanen

Nakkien voi kuulla viuhuvan yhä tiuhemmin. Enää nakeilla ei napata ainoastaan hiiriä, vaan myös pahaa-aavistamattomia työntekijöitä.

Sanonnat ja fraasit