Myrskyksi kutsutaan hyvin voimakasta tuulta. Meteorologien määritelmän mukaan tavallisessa myrskyssä tuuli puhaltaa 21–32 metriä sekunnissa. Myrskytuuleen liittyy usein sadetta ja ukkosta, ja nimitystä myrsky käytetään myös tästä voimakkaiden sääilmiöiden yhdistelmästä.

Pyörremyrskyssä ilmavirtaus muodostaa selvästi nähtävän pyörteen. Hirmumyrsky taas on erittäin voimakas myrsky, jossa tuulen nopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa. Hirmumyrskyksi nimitetään myös kokonaisia sääjärjestelmiä, joihin liittyy näin voimakas tuuli. Tällaisia ovat trooppiset hirmumyrskyt.

Milloin trombi, milloin tornado?

Trombeiksi nimitetään ennen kaikkea Euroopassa esiintyviä pyörremyrskyjä, jotka ovat paikallisia ja kestävät vain vähän aikaa. Tornado-nimitystä käytetään Pohjois-Amerikan pyörremyrskyistä. Tornadot ovat tavallisesti voimakkaampia kuin trombit. Sana trombi tulee italian kielestä, ja sanan tornado lähtökieleksi on esitetty espanjaa tai portugalia.

Hurrikaani, taifuuni ja sykloni

Hurrikaanit ja taifuunit ovat trooppisia hirmumyrskyjä. Jos hirmumyrsky myllertää Länsi-Intian alueella, sitä nimitetään hurrikaaniksi, ja vastaavasti taifuuni-nimitystä käytetään Kaakkois-Aasian rannikon trooppisista hirmumyrskyistä. Intian valtamerellä esiintyviä hirmumyrskyjä kutsutaan sykloneiksi. Sykloniksi nimitetään myös matalapaineen keskusta ja siihen suuntautuvien tuulten muodostamaa pyörrettä. Sanalla hurrikaani on juurensa espanjassa, sanoilla taifuuni ja sykloni kreikassa.