Ihmisiä keskustelemassa ryhmissä aulatilassa.
Minglausta, kuulumisten vaihtoa, vapaata seurustelua. Kuva: SNCR Group. Pixabay.

Kysymys

Mikä olisi hyvä suomenkielinen vastine ruotsin ja englannin sanoille mingel ja mingle? Voisiko suomeksi puhua ”mingelistä”? Ilmaus cocktailtilaisuus ei sovi tarkoitukseen.

Vastaus

Ruotsin substantiivi mingel viittaa järjestettyjen tapahtumien tai tilaisuuksien vapaaseen osuuteen, jossa kierrellään, tavataan ja jutustellaan. Tarjolla voi olla pientä purtavaa ja juotavaa. Verbiä mingla on ruotsiksi käytetty 1990-luvulta lähtien, ja sen taustalla on englannin verbi mingle ’to move around and talk to other people at a social event’ (Svensk ordbok; Cambridge Dictionary).

Suomen kielessäkin käytetään verbejä minglata ja minglailla, ja niiden pohjalta voidaan muodostaa substantiivit minglaus ja minglailu. Näitä substantiivijohdoksia on mahdollista käyttää sellaisenaan tai yhdyssanan osana: minglaustilaisuus, minglailutapahtuma, minglailuhetki.

Minglaus- ja minglailu-tyyppisiä ilmauksia näkee käytettävän etenkin, kun järjestetään trendikkäitä, kansainvälisiä tai yrittäjähenkisiä tapahtumia esimerkiksi nuorille aikuisille. (Esimerkit ovat verkkosivuilta poimittuja ja muokattuja.)

Minglailua ja kuulumisten vaihtoa. Varaudu vaihtamaan yhteystietoja tai käyntikortteja. Entä oletko jo aktiivinen Linkedinissä? (yrittäjien veroaiheinen tapahtuma)

Lopuksi vuorossa oli minglailua, tutustumista ja sijoittamista, tietenkin! Osa mimmeistä teki ensimmäiset ostonsa jo tapahtumassa. (sijoittajanaisten teekutsuista kertova blogi)

Koko tapahtuman ajan luvassa on ruokaa, juomaa ja mukavaa minglailua eri puolelta Suomea tulleiden opiskelijoiden ja kannustusjoukkojen kanssa. (teekkaripurjehtijoiden tapahtuma)

Lopuksi hetki vapaata minglailua mehun ja piparkakun kera. Varaa aikaa noin tunti. (tanssikoulun joulujuhla)

Ilmaukset minglaus ja minglailu eivät kuitenkaan ole tuttuja kaikille. Lisäksi moni kielenkäyttäjä saattaa vierastaa niitä, vaikka tietäisi merkityksen. Ne eivät sovi kaikenlaisiin yhteyksiin, eivätkä ne ole tyyliltään täysin neutraaleja.

Vanhastaan minglauksen ja minglailun tilalla onkin käytetty toisenlaisia, paremmin tunnettuja sanoituksia: vapaata seurustelua; tutustumista ja kuulumisten vaihtoa; rentoa yhdessäoloa; kahvitauko ja jutustelua; kahvit ja tutustumista.

Aloitetaan ilta rennosti kokoustamalla, jonka jälkeen vapaata seurustelua hyvän ruuan ja juoman merkeissä. Tätä ei kannata missata! (yhdistyksen kokous ja pikkujoulut)

Vuoden suurimmassa tapahtumassa luvassa ajankohtaista asiaa ja rentoa yhdessäoloa. (liiton tapahtuma nuorille aikuisille)

Vapaata seurustelua ‑fraasia voidaan käyttää sekä juhlavista että arkisemmista tapahtumista, ja osallistujat voivat olla monenikäisiä. Esimerkiksi seuraavanlaisiin tilanteisiin perinteinen fraasi sopii paremmin kuin minglaus tai minglailu:

Juhlaillallisen virallinen osuus päättyy. Vapaan seurustelun osuus alkaa. (säätiön juhlaillallinen)

Tiistaina avoimet ovet. Ohjelmassa vapaata seurustelua, leikkiä ja tutustumista esillä olevaan näyttelyyn. (museon tapahtuma vauvoille ja läheisille aikuisille)

Pelaamme bingoa illanvietossamme 2.2.2022. Vapaata seurustelua ja kahvit. Tervetuloa! (yhdistyksen illanvietto)

Lähteet

Cambridge Dictionary: mingle(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Svensk ordbok: mingla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), mingel(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)