Kysymys
Mitkä ovat nykyiset maakunnat? Millaisin nimityksin niiden asukkaita kutsutaan?
Vastaus
Suomen nykyiset yhdeksäntoista maakuntaa ovat Varsinais-Suomi, Uusimaa, Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Päijät-Häme, Satakunta, Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Savo, Keski-Suomi, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Lappi ja Ahvenanmaa.
Maakuntien asukkaannimityksistä osa muodostetaan yleissäännön mukaan lisäämällä sanavartalon loppuun -lainen: ahvenanmaalainen, eteläsavolainen, kainuulainen, kymenlaaksolainen, lappilainen, pirkanmaalainen, pohjoissavolainen ja satakuntalainen. Asukkaannimityksen alkukirjain on pieni, ja maakunnan nimen mahdollinen yhdysmerkki katoaa: Etelä-Savo mutta eteläsavolainen.
Yleissäännöstä poikkeavasti asukkaannimitys muodostetaan Häme-, Suomi-, Karjala- ja Pohjanmaa-loppuisista maakuntien nimistä.
Hämeessä asuu perinteisesti hämäläisiä eikä ”hämeeläisiä”, ja Suomen asukkaat ovat suomalaisia eivätkä ”suomelaisia”. Nykyisten Häme- ja Suomi-loppuisten maakuntien asukkaat ovat siis kantahämäläisiä, päijäthämäläisiä ja varsinaissuomalaisia.
Jo Karjalan maakunnan asukkaita kutsuttiin karjalaisiksi, ei ”karjalalaisiksi”. Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien asukkaasta käytetään saman mallin mukaisia nimityksiä eteläkarjalainen ja pohjoiskarjalainen.
Myös Pohjanmaan asukkaasta käytetään tavallisesti lyhyttä nimitystä pohjalainen pidemmän pohjanmaalaisen sijaan. Lyhyttä nimitystä on käytetty jo historiallisen maakunnan asukkaasta. Samaan tapaan Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan asukkaat ovat etelä-, keski- ja pohjoispohjalaisia.
Uudenmaan asukkaannimitys on yleissäännön mukaisesti uusimaalainen, mutta myös alkuosastaan lyhentynyt uusmaalainen soveltuu periaatteessa yleiskieleen. Rinnakkaista asua on käytetty jo yli sata vuotta vanhassa maakuntalaulussa Uusmaalaisten laulu. Uusi-alkuosa säilyy silti selvyyden vuoksi kokonaisena kunnannimiin pohjautuvissa asukkaannimityksissä uusikaarlepyyläinen ja uusikaupunkilainen.
Lue lisää maakuntien nimien taustoista: Maakuntakatsaus (Kielikello 2/1998)(avautuu uuteen ikkunaan)
Maakuntien nimet ruotsiksi: Suomen maakuntien nimet (Kielitoimiston ohjepankki)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)