Siirry sisältöön

1/2019

”Käsitykset fennomania ja svekomania eivät minulle enää eksisteeraa”
kaksikielinen Minna Canth

Minna Maijala

Minna Canth tunnetaan merkittävänä 1800-luvun suomalaisen realismin edustajana, mutta hänen kirjalliseen taipaleeseensa liittyvät läheisesti myös kielikysymykset. Vuosi 2019 on Minna Canthin juhlaa, sillä hänen syntymästään on kulunut 175 vuotta.

Vanha kirjakieli

Artikkelikokoelma luovasta tietokirjoittamisesta

Elina Heikkilä

Myös tietokirjan kirjoittaja voi hyödyntää luovan kirjoittamisen menetelmiä. Luova tietokirja risteyttää piirteitä perinteisestä asiatyylisestä tietokirjasta ja kaunokirjallisesta tarinankerronnasta.

Julkaisuja

Gulfin alue viittaa Persianlahden arabimaihin

Ulla Onkamo

Kysymys Mihin alueeseen viittaa englanninkielinen nimi The Gulf? Nimeä Gulf näkee käytettävän suomenkielisissäkin teksteissä. Onko …

Paikannimet

Jokioislainen vai jokioistelainen?
asukkaiden nimitykset

Elina Wihuri

Kuinka puhutaan henkilöstä, joka asuu Jokioisissa? Onko hän jokioislainen vai jokioistelainen? Entä jos asuu Nakkilassa, Rovaniemellä tai Varkaudessa: onko silloin nakkilalainen vai ”nakkilainen”, rovaniemeläinen vai ”rovanieminen”, varkautelainen vai ”varkauslainen”?

Nimet

Keinotekoisten kielten pitkä taival

Petri Lauerma

Ihmisten välistä viestintää helpottamaan luotiin aikoinaan monia keinotekoisia kieliä. Muutamia niistä käytetään vieläkin. Seuraavassa esiteltävä Kauko Kämäräisen teos ”Keksittyjä kieliä, unohtuneita utopioita” käsittelee yhdeksää eri aikoina luotua kieltä.

Muut kielet

Kissankulmat ja Ruikonperät todellisuudessa
kyläkuntien nimet Suomessa

Tiina Manni-Lindqvist

Asukkaat hahmottavat kotikulmiaan usein hienovireisesti. Virallisten eli maarekisteriin merkittyjen kylien lisäksi nimiä on annettu myös muulle asutukselle. Astrid Lindgrenin luomalla Kissankulmalla ja Jaakko Tepon laulujen Ruikonperällä on vastineita todellisuudessa. Millaisia ne ovat? Miten epävirallisia kyliä, taloryhmiä ja kulmakuntia on nimetty eri puolilla Suomea?

Paikannimet

Lähärettihin kihiloolle

Riikka Tervonen

Pohjalais- ja savolaismurteissa sekä niiden lähialueilla voi kuulla sellaisia sanojen ääntämyksiä kuin ”talavi”, ”kolome”. Kyse on ääntämistä helpottavista siirtymävokaaleista eli svaavokaaleista. Eräissä yhteyksissä svaavokaalit ovat erityisen poh(o)jalaisia.

Murteet ja slangi

Maakunnat ja niiden asukkaat

Elina Wihuri

Kysymys Mitkä ovat nykyiset maakunnat? Millaisin nimityksin niiden asukkaita kutsutaan? Vastaus Suomen nykyiset yhdeksäntoista maakuntaa …

Paikannimet

Millaisia ovat asialliset, selkeät ja ymmärrettävät nimet?

Ulla Onkamo

Virastojen sekä julkishallinnon palveluiden ja hankkeiden nimiä koskevat samat hyvän kielenkäytön vaatimukset kuin muutakin viranomaisten käyttämää kieltä. Asiallinen, selkeä ja ymmärrettävä nimi on lopulta kaikkien etu.

Nimet

Mäkimiehen mietelauseet

Riina Klemettinen

Matti Nykänen muistetaan paitsi olympiavoittajana ja julkisuuden henkilönä myös omintakeisten aforismien keksijänä.

Sanat

Mäkihyppytornista alaspäin pimeän aikaan otettu kuva. Hyppääjä on valmiina laskuun, vieressä vuoroaan odottaa seuraava.