Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Sirkka Paikkala

Uusi etu- ja sukunimilaki voimaan

Sirkka Paikkala

Vuoden 2019 alussa tuli voimaan uusi etu- ja sukunimilaki. Lainmuutos muun muassa mahdollistaa nyt neljä etunimeä sekä runsaasti vaihtoehtoja avo- ja aviopuolisoiden sekä lasten sukunimen valintaan.

Kielipolitiikka

Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet verkossa

Sirkka Paikkala

Syyskuun lopulla avattiin Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivulla julkaisu Eksonyymit – Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden …

Julkaisuja

”Juhani Juhaninpoika Jukola, Toukolan kylästä!”
Seitsemän veljeksen nimikäytäntöä

Sirkka Paikkala

Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen lukuisat henkilön- ja paikannimet liittävät teoksen Kiven tuntemaan hämäläis-uusmaalaiseen ja nurmijärveläiseen ympäristöön. Artikkelissa tarkastellaan, miten teoksessa käytetyt nimet heijastelevat tuolloista yhteiskunnallista todellisuutta.

Nimet

Nimilaki uudistuu

Sirkka Paikkala

Nykyinen etu- ja sukunimen käyttöä koskeva nimilaki on vuodelta 1986. Sen uudistaminen on tullut ajankohtaiseksi Suomen väestössä ja yhteiskunnan arvostuksissa tapahtuneiden muutosten vuoksi.

Nimet

Japaninmeri eli Itämeri?

Sirkka Paikkala

Itämeri on vanha nimi suomen kielessä ja Itämeren rantavaltioissa, mutta myös Aasiassa on samansisältöinen meren …

Paikannimet

Itämeri pintaa syvemmältä

Sirkka Paikkala

Itämeren alueella on monia rantavaltioita, ja sen mukaisesti merellä on useita nimiä, jotka ovat eri muodoissa lainautuneet muihinkin kieliin. Mistä Itämeren nimet kertovat?

Paikannimet

Viron paikannimiä tuhansittain

Sirkka Paikkala

Mistä kertovat Viron paikannimet ja milloin ne mainitaan kirjallisuudessa ensi kerran? Miten vaiheikas on Tallinnan …

Julkaisuja

Nimenmuutokset helpommiksi

Sirkka Paikkala

Sekä suku- että etunimen muuttamista helpotettiin vuoden 2016 alusta uudistamalla nimiasetusta. Oikeusministeriön nimilautakunnalta ei tarvitse …

Henkilönnimet

Nimistönhuolto
kieltä, kulttuuria ja kansainvälistä yhteistyötä

Sirkka Paikkala

Kielitoimisto täyttää 70 vuotta. Sen kunniaksi Kielikellossa julkaistaan kirjoitussarja, jossa esitellään Kielitoimiston nykyisiä toimintoja ja niiden taustaa. Ensimmäisenä on vuorossa yleinen kielenhuolto. Sarjan seuraavissa osissa esitellään nimistönhuoltoa, virkakielen kehittämistä ja koulutusta sekä yleiskielen sanakirjatyötä.

Nimet

Viranomaisten ja palveluiden nimet

Ulla Onkamo, Sirkka Paikkala

Kun viranomaisorganisaatioita, niiden toimialaa ja hallinnollisia rakenteita muutetaan, myös monien viranomaisten, julkisten palvelujen ja hallintoalueiden …

Nimet