kirjoittajalta
Marjatta Palander
Murteista puhutaan edelleen Kansanlingvistinen sanakirja jälleen verkossa
Aila Mielikäinen, Marjatta Palander
Kielikellon numerossa 4/2014 ilmestyi uutisjuttu sähköisestä sanakirjasta Miten murteista puhutaan. Kansanlingvistinen sanakirja (Mielikäinen & Palander …
Julkaisuja
Teetänkö kyselyn vai teenkö sen itse?
Marjatta Palander
Teettojohdoksia eli niin sanottuja teettoverbejä voidaan muodostaa johtimilla -tta, -ttä, -utta, -yttä, -tutta, -tyttä. Johdokset …
Taivutus ja johtaminen
Turun murretta ja mie-sie-kieltä
kansanomaiset aluemurteiden nimitykset
Marjatta Palander
Puhutko Pohjolan kieltä, keskisuomalaista vai raumaa? Suomalaiset nimittävät murteita käytännöllisin perustein. Nimityksissä on eroa murteiden kielitieteellisen jaotteluun verrattuna, mutta ne ovat toimivia arkielämässä ja yhteisiä eri puolilla maata asuville.
Murteet ja slangi
Maailman helpoin puhde
Marjatta Palander
Ennen aikaan iltapuhteella tehtiin puhdetöitä. Nykyajan elämänmeno on muuttunut niin paljon, että puhde-sanan merkitys on hämärtynyt ja kielenkäyttäjät ymmärtävät sen uudella tavalla.
Merkitys
Susi-havainto Itä-Suomesta
Marjatta Palander
Kirsti Aapala esitteli Kielikellossa 3/2013 kiintoisassa artikkelissaan susi- ja hukka-sanojen käyttöä murteissa ja yleiskielen sanonnoissa. …
Murteet ja slangi
Voivatko jotkut kuolla enemmän kuin muut?
Marjatta Palander
Eräät suomen kielen verbit ilmaisevat punktuaalista, hetken kestävää tapahtumaa ja samalla tilanteen päätepistettä tai siirtymistä …
Rakenteet
Vertailun vaaroja ja vaihtoehtoja
Marjatta Palander
Vertailua ilmaistaessa komparatiivin yhteydessä voidaan käyttää joko kuin-konjunktiota tai partitiivia, esimerkiksi ”Kotimainen kuusi on yleisempi kuin tuontikuusi” tai ”Kotimainen kuusi on tuontikuusta yleisempi”. Partitiivirakenne ei kuitenkaan aina ole mahdollinen.
Rakenteet
Juurikin niin
Marjatta Palander
Partikkelia juuri voidaan käyttää tähdentävänä ja kieltolauseissa lieventävänä sanana: (Tähdennys:) Juuri eilenhän asiasta oli puhetta. …
Numeraalit, adverbit ja partikkelit
Palauttaa ja melkein
Marjatta Palander
Mitä voidaan palauttaa? Verbillä palauttaa on Nykysuomen sanakirjan ja Kielitoimiston sähköisen sanakirjan mukaan merkitykset ’saattaa …
Merkitys
”Voiko näin olla sanottu?”
Moniverbisten predikaattien liittomuodoista
Marjatta Palander
Suomen kielen olla-verbin ja partisiipin muodostamassa liitossa partisiippi (lahonnut, kuollut jne.) on mahdollista tulkita joko …
Rakenteet