Siirry sisältöön

kirjoittajalta

Kirsti Aapala

Maineen maininkeja

Kirsti Aapala

Sanojen kehityskulut ja lainautumisreitit kielestä toiseen voivat olla polveilevia. Esimerkiksi sanoista mainos, maine ja maininki ei päältä päin katsoen tulisi mieleen, että niillä on yhteiset juuret.

Murteet ja slangi

Tyyni meri ja puolipilvinen taivas. Etualalla pari pitkää aaltoa ja vähän kuohua.

Vainon lähtökohta

Kirsti Aapala

Kysymys Kuluneen vuoden aikana on kieltä taitamatonkin ollut erottavinaan television sotauutisissa ukrainalaisten ja venäläisten puheesta …

Sanojen taustaa

Tummasävyinen maalaus, jossa etualalla perhe pakenemassa paloa, taustalla raunioita, liekkejä ja hevonen. Todennäköisesti Claes Jansz. van der Willigenin teos Troijan palo (1630). Kuva: Kansallisgalleria.

Voihan juupeli!

Kirsti Aapala

Kysymys Millainen alkuperä on voimasanalla juupeli? Onko sillä tekemistä ruotsin jubelin kanssa (jubelfest ’riemujuhla’)? Vastaus …

Sanojen taustaa

Muistetaan muikkuja

Kirsti Aapala

Muikku on tärkeä ja arvostettu ruokakala, jolle on aikojen kuluessa kehittynyt useita eri nimityksiä. Järvien ja meren lisäksi muikeita muikkuja voi löytää myös kuivalta maalta.

Murteet ja slangi

Kaakonkulma

Kirsti Aapala, Petra Saarnisto

Kysymys Säätiedotuksissa meteorologit puhuvat usein kaakonkulmasta. Onko muita vastaavanlaisia kulmia? Entä onko kaakonkulma erisnimi, eli …

Paikannimet

Palsameista anopinkieliin
huonekasvien nimien kertomaa

Kirsti Aapala

Monien huonekasvien nimet ovat lainatavaraa, ja nimeämisperiaatteena on käytetty niin paikannimiä, historiallisia henkilöitä kuin vaikkapa kasvin ulkonäköä tai kasvutapaakin. Kasvien suomenkielinen nimistö vakiintui 1900-luvun mittaan.

Sanat

Punakukkainen kliivia ruukussaan.

Maakuntasateita hyvinvointialueille

Kirsti Aapala

Ilmastonmuutoksen näkyvimpiä merkkejä ovat lisääntyvät ja aiempaa rajummat sateet. Moisia säitä ei ole ennenkään kaipailtu, mutta sateen hyöty on kyllä myös tunnustettu. Murteissa erilaisten sateiden nimityksistä ei ole pulaa. Minne ovatkaan osuneet vaikkapa maakuntasateet?

Murteet ja slangi

Korona on muutakin kuin virus

Kirsti Aapala, Klaas Ruppel

Koronan juuret ovat monen muun vierassanan tapaan latinassa. Sieltä se on levinnyt lukuisiin kieliin, saanut uusia merkityksiä ja joskus muuntunut muodoltaankin.

Sanat

Mistä karanteeni-sana on tullut?

Kirsti Aapala

Kysymys Mistä ja milloin karanteeni-sana on tullut suomen kieleen? Vastaus Karanteenia eli eristämistä tarkoittava sana …

Sanojen taustaa

Juhlasta jouluun

Kirsti Aapala

Kysymys Mistä tulee sana joulu? Onko sillä jotain tekemistä ruotsin jul-sanan kanssa? Vastaus Kyllä on, …

Sanojen taustaa

Neljä punaista pöytäkynttilää ja havunoksia.