1. ellendiä
 2. hajukas
 3. huogavuo
 4. kobračču
 5. nänniniekka
 6. peittosana
 7. pertti
 8. pusu
 9. ristikanzanoigevuot
 10. šuoriutuo
 11. valličendat
 12. vunukka
Kuvitus: Ilmari Hakala.

Vastaukset

 1. ellendiä ymmärtää. Häi ellendäy livvikse  ~ livvin kieleh. (Karjalan kielen sanakirjassa hakusana on muodossa ellenteä.)
 2. hajukas älykäs, järkevä, viisas. Kantasana on haju ’äly, ymmärrys’. Myös eräissä suomen murteissa sanalla on tämä merkitys, ja suomen yleiskielessäkin sanotaan: Hänellä ei ole hajuakaan asiasta.
 3. huogavuo levätä, levähtää. Huogavunnuol piäl enämbän ellendät – kun pää on saanut levätä, järki juoksee taas paremmin. (Karjalan kielen sanakirjassa hakusana on huokavuo.)
 4. kobračču kännykkä (č = ). Kantasana on kobra ’kämmen, koura’. Venäläisperäisiä synonyymeja ovat mobil’noi telefon ja mobil’niekka (livviksi eli aunuksenkarjalaksi  mobil’niekku).
 5. nänniniekka (livvissä nänniniekku) vauva, imeväinen. Karjalan nänni merkitsee rintaa. Opastajat-nettisivuilla todetaan, että kieltä voi oppia nänniniekas starikkassah eli vauvasta vaariin. Igä elä, igä opastu – oppia ikä kaikki!
 6. peittosana salasana. Myös piäzysana merkitsee salasanaa.
 7. pertti pirtti, tupa, huone. Akateemikko Pertti Virtarannan etunimi huvitti hänen karjalankielisiä haastateltaviaan.
 8. pusu kannellinen tuohiastia. Karjalan kielen sanakirjassa on esim. sana-artikkelit maitopusu, olutpusu ja suolapusu.
 9. ristikanzanoigevuot ihmisoikeudet. Jogahizel ristikanzal on oigevus muamankieleh ’jokaisella ihmisellä on oikeus äidinkieleen’ (YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus).
 10. šuoriutuo pukeutua.Tätä muotoa käytetään lähinnä vienalaismurteissa (varsinaiskarjalan pohjoiset murteet); muualla karjalassa käytetään verbiä šuorivuo. Vastaavasti jakautuu riisuutumista merkitsevien verbien jaksautuo ja jaksavuo levinneisyys.
 11. valličendat vaalit. Kunnallisvalličendat ovat kunnallisvaalit, parluamentuvalličendat eduskuntavaalit ja jeurovalličendat eurovaalit. (Karjalan kielen sanakirjassa hakusana on valitšenta.)
 12. vunukka lapsenlapsi. Murteesta riippuen sana esiintyy myös muodoissa vunukku, bunukka, bunukku, punukka ja munukka. Taustalla on venäjän samaa merkitsevä sana vnuk.

Lähteet:

Karjalan kielen verkkosanakirja: http://kaino.kotus.fi/kks(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Markianova, Ljudmila – Pyöli, Raija: Sanakirja suomi–karjala. Salmi-Säätiö 2008.

Karjalan kielen nettifoorumi: http://opastajat.net/(siirryt toiseen palveluun)