Kymenlaakson hyvinvointialueen kyltti vanhan kivirakennuksen edessä pihamaalla.
Alue-sana on monikäyttöinen. Kuva: Petra Saarnisto, Kotus.

Kysymys

Olen huomannut, että hyvinvointialueista saatetaan puhua tai kirjoittaa pelkästään alueina. Jos hyvinvointialue-sanan haluaa lyhentää, onko parempi käyttää sanaa alue vai lyhennettä HVA?

Vastaus

Ymmärrettävyyden näkökulmasta kaikkein selkeintä on käyttää koko sanaa hyvinvointialue. Sen käyttäminen on suositeltavaa, ellei lyhentäminen ole esimerkiksi sujuvuuden takia välttämätöntä.

Muun muassa mediassa hyvinvointialueisiin viitataan joskus ilmauksella alue, kuten tässä otsikossa:

Virolainen yritys hoitaa pian sairaalan yöpäivystystä Keski-Suomessa – haluaa yhteistyöhön myös muiden alueiden kanssa

Lyhyt sana alue on pitkää hyvinvointialuetta näppärämpi. Se voi tuntua luontevalta siksikin, että hyvinvointialueiden valtuustoja kutsutaan aluevaltuustoiksi, jotka valitaan aluevaaleissa.

Jos tekstissä tai puheessa käytetään aluksi koko ilmausta hyvinvointialue, voi sen jäljempänä lyhentää alueeksi. Se on usein lyhennettä HVA selvempi – varsinkin, kun hyvinvointialue-sanan lyhenteissä on kirjavuutta: HVA-lyhenteen rinnalla on jonkin verran käytössä HA-lyhenne, esimerkiksi Lapin hyvinvointialueen verkkotunnuksessa lapha.fi.

Kaikissa yhteyksissä sana alue ei kuitenkaan yhdisty ongelmitta juuri hyvinvointialueeseen. Tämä johtuu siitä, että sana on merkitykseltään hyvin laaja ja se viittaa hyvinvointialueiden lisäksi muihinkin alueisiin ja organisaatioihin. Esimerkiksi pelastusalueet ovat pelastuslaitosten toimialueita, ja vuonna 2025 toimintansa aloittavat kuntien muodostamat työllisyysalueet, jotka vastaavat toimialueensa työvoimapalveluista. Lisäksi hyvin erilaisiin, usein rajoiltaan epämääräisiin maantieteellisiin kokonaisuuksiin viitataan sanalla alue, kuten ilmauksissa Oulun alue ja Keski-Suomen alue.

Jos hyvinvointialueesta käyttää sanaa alue, pitää siis huolehtia siitä, että viittauskohde on asiayhteydessä selvä. Lukijan ja kuulijan on ymmärrettävä, että alueella viitataan hyvinvointialueeseen eikä työllisyysalueeseen, pelastusalueeseen tai johonkin maantieteelliseen alueeseen. Esimerkiksi radiohaastattelussa on hyvä pyrkiä toistamaan säännöllisesti myös koko ilmausta hyvinvointialue, jotta kesken haastattelun kuuntelun aloittaneet ymmärtävät varmasti, mistä puhutaan. Edellä olevassa otsikkoesimerkissä alueen viittauskohteen voi päätellä asiayhteyden perusteella, mutta hyvinvointialue olisi siinäkin yksiselitteisempi.

Kielitoimiston sanakirja: alue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)