Kysymys: Miten lyhennetään sana energiaprosentti?

Vastaus: Energiaprosentti on yleistyvä termi ravitsemusalalla, ja sillä tarkoitetaan tietyn energiaravintoaineen (hiilihydraattien, proteiinin tai rasvan) osuutta päivän kokonaisenergiansaannista.

Lyhenteenä sanasta näkee käytettävän monenkirjavia muotoja, kuten e%, e %, en%, e-prosentti, energia-%, E %, E% jne.  Esimerkiksi E% vaikuttaa yleiseltä, mutta se ei ole suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjen mukainen. Suositeltava merkintätapa on E-%. Lyhenteessä käytetään isoa kirjainta energian tunnuksen E:n mukaan, ja koska lyhenteen taustalla on yhdyssana, sitä merkitsemässä tulee lyhenteessä olla yhdysmerkki.

Lyhenne E-% kirjoitetaan erilleen sitä edeltävästä numerosta, aivan kuin muutkin lyhenteet ja tunnukset, kuten grammat (g), kilokalorit (kcal) ja kilojoulet (kJ).

Päivän energiamäärä: hiilihydraatteja 50–60 E-%, rasvaa 25–35 E-% ja proteiineja 10–20 E-%.

Ravintoarvo / 100 g: energiaa 149 kcal (622 kJ), hiilihydraattia 12 g, rasvaa 2 g, proteiinia 4 g.

E-%-lyhenteen käyttö sopii taulukoihin, luetteloihin ja laskukaavoihin, mutta varsinaisessa tekstissä sana on hyvä kirjoittaa kirjaimin. Tällöin vältetään ongelmat myös lyhenteen taivuttamisessa. Esimerkiksi lause Hän ei saanut ruoasta proteiinia edes 10 E-%:a olisi selkeämmin ja paremmin Hän ei saanut ruoasta proteiinia edes kymmentä energiaprosenttia.

Jos lyhennettä käytetään, kannattaa sen merkitys selittää ensimmäisen esiintymän yhteydessä.

 

Kirjoittaja työskenteli harjoittelijana Kielitoimistossa keväällä 2014.