Siirry sisältöön

Vuosi: 2025

Kai vielä kohdataan?

Erkki Lyytikäinen

Substantiivi kohtaanto on periaatteessa oikein muodostettu johdos. Miksi se kuitenkin tuntuu oudolta? Tämän selvittämiseksi on tarpeen kohdistaa katse johdoksen muodostustapaan ja sen taustalla olevan kohdata-verbin rakenteeseen.

Taivutus ja johtaminen

Risteäviä raiteita Pasilan ratapihalla.

Navetan parsia ja puheenparsia

Silja Pirkola

Parsi-sanan merkitykset yleiskielessä liittyvät riiheen ja toisaalta navettaan. Lisäksi parsi tunnetaan joidenkin yhdyssanojen jälkiosana. Suomen murteissa sanalla on myös sellaisia merkityksiä, joita ei esiinny yleiskielessä.

Murteet ja slangi

Piirros, jossa on kaksi naishahmoa, toinen kuvattuna edestä, toinen sivulta. Taustalla puita, pensaita, kivikkoa ja vesistö. Kuvan alareunassa on teksti "Naisten vaatteen parsi Jääskessä".

Mikael Agricola ei keksinyt suomen kieltä – eikä näitä sanoja

Oskari Niskanen

Huhtikuun 9. päivänä vietetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. Merkkipäivän tienoilla mediassa näkee Agricolasta kertovia ajankohtaisjuttuja, joissa visaillaan tämän kehittämillä sanoilla. Kestosuosikkeja ovat esimerkiksi jalopeura, kamelikurki ja luutarha. Mutta mitä sanoja Agricola oikeasti keksi ja ei keksinyt?

Vanha kirjakieli

Agricola työpöytänsä ääressä, kirjojen ympäröimänä, sulkakynä kädessään.

Vesien ja nimien äärellä

Sami Suviranta

Nimet, historia ja maantiede kietoutuvat yhteen vuoden 2024 kotiseutukirjaksi valitussa Kiuruveden järvikirjassa.

Julkaisuja

Kiuruvesi ilmasta kuvattuna. Etualalla asutusta, taustalla järvi.

Harkitsetko sukunimen muuttamista?
Ohjeita uuden nimen valintaan

Sirkka Paikkala

Sukunimen vaihtamiseen voi olla monia syitä. Sukunimen muuttaminen onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdellä hakemuksella, mutta joissain tapauksissa viranomaiset tutkivat, onko hakijan toivoma uusi nimi etu- ja sukunimilain mukainen. Nimenmuutosta harkitsevan on myös hyvä pohtia omaa motiiviaan sekä tutustua lain suomiin mahdollisuuksiin ja sen asettamiin rajoituksiin.

Henkilönnimet

Kuvitteellinen kerrostalon nimitaulu, jossa ylhäällä "Rappu A" ja alla nimet Aurtola, Hembacka, Juurto & Rompio, Korkeinen, Ösund-Kairila, Haapokangas, Muurimo, Telkko & Idskär. Nimet on poimittu Ehdotuksia uusiksi sukunimiksi -julkaisusta 26.3.2025.

Suomea, ruotsia ja vähän Viipurin murrettakin
Gustaf Wilhelm Wireniuksen unohtunut sanakirja

Petri Lauerma

Karjalan kannaksella pappina toiminut Gustaf Wilhelm Wirenius on jäänyt suomalaisen sanomalehdistön historiaan Viipurin ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden toimittajana. Tätä ennen hän ennätti julkaista sittemmin täysin unohdetun suomalais-ruotsalaisen sanakirjan (1827). Se on nimestään huolimatta lähinnä suomen kielen opas, jossa on myös tuolloista Viipurin puhekieltä valaisevaa aineistoa.

Vanha kirjakieli

Albert Edelfeltin piirustus Viipurin linnasta, etualalla veneitä.

Minä ja virkakieli
kyselyvastauksia kielityön kulisseista

Iina Immonen

Kotimaisten kielten keskus toteutti vuonna 2022 kyselyn, jossa kartoitettiin sitä, millaisia kielenhuollon käytänteitä valtion ja kuntien organisaatioissa on. Mitä virastojen työntekijät kertovat kielityöstä?

Virka- ja lakikieli

Iso valkoinen virastorakennus. Etualalla kalliota, taustalla häämöttää meri.

Puuaiheiset sukunimet

Petra Saarnisto

Suomenkieliseen sukunimistöön kuuluu runsaasti luontoaiheisia nimiä. Alkuperältään ne ovat niin vanhoja itäsuomalaisia nimiä, talonnimiä, suomalaistettuja nimiä kuin uudisnimiäkin.

Henkilönnimet

Postilaatikoita rivissä talvisessa maisemassa. Taustalla puita.

Kiharat peruukissa ja lautasella
frisyyri ja peruukki

Tuija Vertainen

1700-luvulla muodissa olleiden peruukkien huoltaminen oli säntillistä työtä, jota saivat tehdä vain ammattifrisöörit. Peruukit eivät näy nykyarjessa samalla tavalla, mutta miten on friseeraamisen laita?

Sanojen taustaa

Ruotsin kuningas Kustaa III ja hänen veljensä kartan ääressä. Alexander Roslinin maalaus vuodelta 1771.

Kuinka suomen kieli on muuttunut vuosina 1963–2022?
Henkilöhaastattelujen kieli Kotiliesi-lehdessä

Terhi Savonen

Kirjoitettu nykysuomi ei ole samanlaista nyt kuin 60 vuotta sitten. Yhteiskunnan muuttuessa kielikin muuttuu. Etenkin kielen nopean muutoksen kaudet paljastavat paljon myös siitä ympäristöstä, jossa muutokset syntyvät.

Tekstit, tekstilajit ja tyyli

Etualalla vanha, vinossa oleva lato ja peltoa, taustalla uudempi talo, jossa kukkamyymälä.