Kysymys
Onko sana työyö yleiskielen suositusten mukainen?
Vastaus
Yhdyssana työyö ei ole kovin laajassa käytössä, eikä sitä siksi löydy esimerkiksi Kielitoimiston sanakirjasta. Hakukone paljastaa, että sanaa kyllä käytetään jonkin verran, ja se on mukana ainakin Wikisanakirjassa. Työyötä voidaan silti pitää varsin harvinaisena sanana.
Muodoltaan ja merkitykseltään työyö on looginen ja läpinäkyvä yhdyssana, käyväthän ihmiset töissä myös öisin ja puhutaanhan työpäivistäkin. Luultavasti työyö on kuitenkin monen silmissä uusi, mahdollisesti sävyltään leikillinen ja oivaltavakin sanamuodoste. Leikillisyyttä tuottaa osaltaan diftongin yö toistuminen. Jos sana yleistyy ja muuttuu tavallisemmaksi, siitä voi tulla sävyltään nykyistä neutraalimpi, sillä se on sinänsä varsin käyttökelpoinen yötyöstä puhuttaessa.
Kysymys työyö-sanasta tarjoaa mahdollisuuden myös laajempaan kielen normeja koskevaan pohdintaan: millä perusteella voidaan sanoa, onko jokin uusi sanakeksintö yleiskielen mukainen? Uusia sanoja kun ei tietenkään vielä sanakirjoista löydy.
Suomen sananmuodostusjärjestelmälle on ominaista sanojen joustava yhdistäminen yhdyssanoiksi (yö + aika > yöaika) ja uusien sanojen muodostaminen johtamalla (yö + -llinen > yöllinen). Tämä mahdollistaa monenlaisia uudismuodosteita. Siksi sellainenkin yhdyssana tai johdos, jota kuulija tai lukija ei ole koskaan aiemmin kohdannut, voi olla asiayhteydessään täysin ymmärrettävä. Ymmärrämmehän myös lauseita, joita emme juuri siinä muodossa ole aiemmin kuulleet, koska hahmotamme lauseenrakennuksen logiikan.
Ei siis ole syytä, miksi myös uudet sanamuodosteet eivät olisi yleiskielen suositusten mukaisia ja siten sopisi yleiskieliseen tekstiin, jos ne on muodostettu kieliopin mukaisesti. Jos joku pyytää patsaankantoapua, pyyntö on ymmärrettävä sellaisellekin, jolta ei aiemmin ole pyydetty apua patsaan kantamiseen. Asiayhteys ja tilanne sitten ratkaisevat, onko tarkoituksenmukaista käyttää uutta sanaa vai jotakin tutumpaa ilmausta. Osa sanoista syntyy tilapäiseen tarpeeseen, eikä niistä tule välttämättä koskaan pysyvää sanastoa ja siten sanakirjasanoja.
Työyö-sanalla on muuten sellainenkin kiinnostava ominaisuus, että monikossa taivutettaessa siihen ilmestyy yhdysmerkki: työ-öitä. Kieli-ihmiset voivat harjoittaa aivovoimistelua ja koettaa keksiä vastaavia yhdyssanatapauksia. Näin on mahdollista piristää vaikkapa pitkäveteisiksi käyviä työ-öitä.