Kysymys
Mikä olisi hyvä sana kuvaamaan monissa verkkopalveluissa käytettävää kuvaketta, joka koostuu pisteistä ja sijaitsee palvelunäkymän ylälaidassa? Ohjeissa lukee nyt esimerkiksi ”klikkaa Google Drive -näkymän oikeaa yläkulmaa, jossa on yhdeksän pikkupalloa”. Olisi kuitenkin sujuvampaa puhua kuvakkeesta jollain nimellä.
Vastaus
Verkkosivustojen ja -palveluiden yhteydessä käytetään usein kuvallisia ilmauksia, jotka ovatkin ilmaisuvoimaisia: ne kertovat konkreettisen mielleyhtymän kautta nopeasti, mistä on kyse.
Kuvallisia ilmauksia ovat vaikkapa tietotekniikkaan liittyvät sanat ikoni (kuvakkeesta), pilvi (etäresurssipalvelusta) ja verkkosivuston kivijalka, joka otettiin mukaan Kielitoimiston sanakirjan päivitysversioon helmikuussa 2020. Verkkosivuston kivijalassa on sellainen pysyvä tieto, joka ei vaihdu siirryttäessä sivulta toiselle. Kuvallinen kivijalka kertoo jostain vankasta ja muuttumattomasta, kuten konkreettisempikin kivijalka (rakennuksen kivi- tai betonijalusta).
Monelle on ennestään tuttua, että useissa verkkopalveluissa ja -sovelluksissa on päävalikko, jota symboloivassa kuvakkeessa on kolme päällekkäistä vaakaviivaa ja jota klikkaamalla aukeaa alasivuja (ks. esimerkki jutun lopusta). Kuvakkeista käytetään muun muassa kuvallisia sanoja sämpylä tai hampurilainen: viivat näyttävät sämpylältä, jonka puolikkaiden välissä on pihvi. Usein kuvakkeista puhutaan pelkästään sämpylänä tai hampurilaisena (tai burgerina), mutta virallisemmissa yhteyksissä ilmauksia kannattaa täsmentää kuvake- tai painike-sanalla: sämpyläkuvake ~ sämpyläpainike ja hampurilaiskuvake ~ hampurilaispainike.
Samantapainen kuvallinen idea on mahdollinen myös yhdeksän pisteen (3 kertaa 3 riviä) muodostaman sovellusvalikon yhteydessä. Sitä symboloivasta kuvakkeesta voi käyttää esimerkiksi nimitystä vohvelikuvake tai vohvelipainike (tai arkisemmin vohveli). Kuvake nimittäin muistuttaa ulkonäöltään vohvelia, vohveliraudalla valmistettua ruutupintaista paistosta.
Lisäksi on olemassa monenlaisia pistekuvakkeita, mm. sellaisia, joissa on kolme pistettä vierekkäin tai kolme päällekkäin. Vohvelikuvakekin on yhdenlainen pistevalikko. Nimitys vohvelikuvake on kuitenkin käytössä helpompi kuin esimerkiksi 3 x 3 -pistekuvake, joka aiheuttaa oikeinkirjoituspulman: kirjoitetaanko 3 x 3 -pistekuvake välilyöntien kanssa vai ilman? (Oikeinkirjoitusohjeiden mukaan välilyönnit tarvitaan kertomerkin molemmin puolin ja ennen yhdysmerkkiä.)