Ihminen ja hiiri

Päivälehdessä on näyttävä juttu vanhushiirestä. Lukija hämmästyy: mistä ihmeen hiirestä jutussa on kysymys?

Hiiri tuo monelle nykyihmiselle ensimmäisenä mieleen tietokoneen näyttöön kytketyn painikkeellisen paikannus- ja ohjauslaitteen. Olisiko vanhushiiri erityisesti tietokoneiden käyttöön innostuneille ikäihmisille eli ikääntyneille tietokonenörteille suunniteltu tietokonehiiri? Lehtiuutisesta selviää, että kysymyksessä on kuitenkin tuttu jyrsijöihin kuuluva eläin, joka on geenitekniikan keinoin perimää muuntelemalla kehitetty avuksi lääketieteelliseen vanhenemisen tutkimukseen. Hiiri on tavallista pienempi, laiha ja karvaton ja jo nuorena ryppyinen. Sen elinaika on vain puolet tavallisen hiiren elämänkaaresta. Nämä siirto- ja poistogeeniset eli geenimuunnellut hiirivanhukset auttavat tutkijoita ratkomaan ihmisen – ja hiiren – vanhenemisen mekanismin saloja. (siirryt toiseen palveluun)

Potenssipillereitä ja seksipurkkaa

Mainosten ja muotikuvien aiemmasta häveliäästä piiloseksistä on viestimissä siirrytty räväkkään julkiseksiin. Niinpä koko maailman tietoisuuteen paukahti äskettäin uutinen miesten viriiliyttä lisäävästä uuden aikakauden potenssilääkkeestä. Tiedotusvälineissä on kirjoiteltu ja keskusteltu suurin kirjaimin lääkkeen rakkauselämässä ihmeitä tekevästä vaikutuksesta. Pillereitä kehutaan elämänlaatulääkkeiksi; niiden ansiosta käyttäjä on elämäänsä tyytyväinen ja kokee elonpäivänsä tarkoituksellisiksi ja mielekkäiksi. Pillerit siis lisäävät elämänhallintaa seksiongelmien kadottua. Potenssipillereistä sanotaan olevan hyötyä myös elämäntapahoidoissa eli terveyttä vaarantavien elämäntapojen karsimisessa. Uuden potenssilääkkeen on mainostettu mullistavan jopa koko mieslääketieteen eli andrologian.

Suomessa kuuluu mieskuntoisuutta jo aikoja kohennetun poronsarvijauheen avulla. Jauheen maine on levinnyt aina Japaniin asti, josta tulevat turistit lienevät aitosuomalaisen kunnonkohottajan innokkaimpia ostajia. Nyt ihmeitä tekevää poronsarvea saa jo purukumistakin. Pariisissa järjestetyillä elintarvikemessuilla suomalainen viriliteettipurukumi eli seksipurkka sai ranskalaiset jonottamaan maistiaisia. Uutisen mukaan seksipurkka sisältää paitsi virkistäviä yrttejä myös testosteronipitoista poron- ja hirvensarviuutetta. Seksielämäänsä virkistystä etsivät voivat nyt jauhaa uutta pontta antavaa purukumia kenenkään asiaa ihmettelemättä.

Arkista pätkäliikuntaa

Terveyden- ja sairaanhoidon kustannusten supistusten myötä ihmisiä on kansanterveyden kohentamiseksi ryhdytty ohjaamaan omatoimiseen terveysliikuntaan. Kunto- ja harrastusliikunnan eli hölkän, hiihdon ja kuntosalijumpan sijaan meitä laiskempia liikkujia innostetaan harjoittamaan edes arkiliikuntaa: kävelemään tai pyöräilemään kauppamatkamme, marjastamaan ja sienestämään, siivoamaan ja haravoimaan. Tutkimuksissa on havaittu kolmen kymmenen minuutin arkisen pätkäliikunnan jakson päivittäin tuottavan saman terveyshyödyn kuin puolen tunnin yhtäjaksoisen hikiliikunnan. Lähi- ja arkiympäristön kohentaminen liikkumiselle suotuisaksi madaltaa arkiliikunnan kynnystä.

 

Pakinassa kursivoidut sanat ovat esimerkkejä viimeaikaisista uudissanoista, joita Kielitoimistossa kerätään mm. Suomen kielen perussanakirjan tarpeisiin.