Kysymys: Tarvitaanko titteleissä isoa kirjainta?

Vastaus: Tittelit kirjoitetaan suomessa yleensä pienellä alkukirjaimella: rouva, tuottaja, presidentti, perushoitaja, varatoimitusjohtaja, filosofian maisteri. Pientä alkukirjaintä käytetään niin juoksevassa tekstissä kuin esimerkiksi kirjeen tai sähköpostin puhuttelussa: Olen valmistunut perushoitajaksi ja filosofian kandidaatiksi; Hyvä rouva, Arvoisa ministeri. Kutsuissa, pyynnöissä tms. voidaan kuitenkin käyttää kohteliaisuuden ja juhlavuuden ilmaisemiseen joskus myös isoa alkukirjainta: Arvoisa Ministeri.

Myös allekirjoituksissa ja käyntikorteissa titteli kirjoitetaan pienellä, jos kokonaisuus alkaa ihmisen nimellä: Ville Virtanen, elokuvatuottaja. (Lue lisää käyntikorteista esimerkiksi Kielitoimiston ohjepankista, www.kielitoimistonohjepankki.fi.)

Myös englanninkieliset tittelit voi suomenkielisessä tekstissä kirjoittaa pienellä kirjaimella: Hän työskentelee key account managerina; Firmaan palkataan uusi process engineer; Työntekijän nimike on revenue protection officer.

Poikkeuksena ovat tutkintonimikkeet, joita käytetään sitaattilainoina eli jotka kirjoitetaan lainanantajakielen tapaan: Bachelor of Science, Master of Arts, Doctor of Business Administration.