Karjala-tietokanta on vuonna 1988 aloitettu projekti, jota ohjaa Karjala-tietokantasäätiö. Säätiön toimipaikkana on Mikkelin maakunta-arkisto, jossa säilytetään luovutetun Karjalan alkuperäisiä kirkonkirjoja. Tietokannan Katiha-henkilöhakuohjelmisto käsittää tällä hetkellä noin seitsemän miljoonaa henkilötietuetta. Tavoitteena on tallentaa luovutetun Karjalan kirkon- ja historiakirjat kokonaisuudessaan: noin 70 seurakunnan tiedot 1600-luvun lopulta vuoteen 1949, jolloin ne siirtoseurakuntina lakkautettiin. Kesällä 2008 Katihasta julkaistiin verkkoversio.
Karjala-tietokanta sisältää historiakirjojen (syntyneiden ja kastettujen, vihittyjen, kuolleiden ja muuttaneiden tietojen) ohella myös rippikirjat, joista löytyy merkintöjä mm. ammateista, perhesuhteista, siviilisäädystä, sairauksista ja koulutuksesta. Tämä tekee tietokannasta lähteenä kiehtovan. Sen hakujärjestelmä antaa mahdollisuuden seurata jonkun ihmisen elämänkaarta syntymästä, kiertokoulusta ja ripilläkäynnistä avioliittoon, lapsiin, toiselle paikkakunnalle ja kuolemaan. Tietokanta on todellinen aarreaitta ja inspiraation lähde esimerkiksi henkilön- ja kylännimien tutkijalle. Koulujen äidinkielentunnille se tarjoaa hyvän keinon saada kosketus alkuperäisaineistoon. Minkähänlaista väkeä asui Suurhousun kylässä? Miten eli Vilppi Vaari Muolaasta? Millaisia olivat 1700-luvun muotinimet?
Katihan ohella voidaan käyttää Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen digitoimia kirkonkirjasivuja, joiden avulla saadaan kuva eri aikoina käytetyistä käsialoista.
Lisää tietoa sekä linkki Katihaan löytyvät Karjala-tietokantasäätiön verkkosivuilta osoitteesta https://katiha.kansallisarkisto.fi/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Vähemmistökielet