Festivaaliyleisöä sivulta kuvattuna. Kuvassa näkyy kasvoja ja ilmaan nostettuja käsiä, taustalla jonkinlainen kontti, parakki tms.
Kesä iloisine tapahtumineen on täällä taas. Kuva: Pekka J. Heiskanen. Vantaan kaupunginmuseo. CC BY 4.0.

Kysymys

Nykyään näkee teksteissä ilmaustyyppiä ”Tapahtuma X on täällä (taas)”. Merkillistä on, että täällä-sana ei tällöin viittaa konkreettisesti mihinkään paikkaan. Mistä ilmiössä on kyse, ja onko se englannin vaikutusta?

Vastaus

Ilmaustyyppi X on täällä taas on yleinen etenkin tapahtumamainosten otsikoissa ja someilmoituksissa, joissa haetaan huomiota ja rakennetaan tietynlaista rentoa sävyä. Annetaan ymmärtää, että jokin riemukas juhla, teemaviikko tai odotettu tapahtuma lähestyy tai on jo koittanut, ja yleisöä kutsutaan mukaan osallistumaan:

Matkamessut 2024 -viikko on täällä 😍 (Facebook)

Sipoo-viikko on täällä taas! (verkkosivu)

Kesä on täällä, ja alennuksin starttaa tämäkin suvi. (sähköposti-ilmoitus)

Jäsentarjoukset ovat täällä – vain rajoitetun ajan (sähköposti-ilmoitus)

Tapahtuma tai juhla voi liittyä vuodenkiertoon tai vuodenaikoihin, kuten joulu, juhannus, alennusmyynnit ja kesän festivaalit. Usein kyseessä on kulttuuri- tai urheilutapahtuma tai teemaviikko. Toistuvuuden ajatusta voidaan korostaa taas-sanalla jo ennakkoon: Helsinki Cup tulee taas! Lue ennakkoinfo täältä – – (tekstiviesti-ilmoitus).

Samantyyppisiä ilmauksia on entuudestaan esiintynyt ainakin laulujen sanoituksissa: Hän on täällä tänään (Tuomari Nurmio ja Köyhien ystävät, 1979), Smurffit on taas täällä (1996).

Yhteistä näille X on täällä -ilmauksille on, että täällä-sanalla ei viitata fyysiseen tilaan, esimerkiksi rakennukseen tai paikkakuntaan, vaan merkitys on abstraktimpi ja pikemminkin yhteisöllinen: ’keskuudessamme’, ’koettavissa’, ’katsottavissa’, ’käsillä’.

Vastaava englanninkielinen rakenne X is here again on yleisesti käytössä, ja englanti on saattanut toimia mallina myös suomenkielisille teksteille. Vastaavaa ilmaisutapaa esiintyy kuitenkin myös muissa kielissä. Englanniksi rakenne on hyvin suosittu esimerkiksi teemaviikkojen verkkomainoksissa ja ‑ilmoituksissa:

Music week is here! Wellbeing Week is here again!

Queensland Youth Week is here: 7–13 April 2024

Love Parks Week 2024 is here, the perfect time to celebrate local parks.

Englannin kielen sanakirjassa here-sanan tällaisen käytön selitteenä on ”something has started”, ”someone has arrived” (’jokin on alkanut’, ’joku on saapunut’).

Cambridge Dictionary: sana-artikkeli here(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)