”Sadealue Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueen pohjoisosassa.”
Melko tarkkaan vuosi on kulunut siitä, kun valtionhallinnossa tehty päätös aluehallintouudistuksesta ja läänien lakkauttamisesta tuli voimaan. ”Aluehallintouudistus vm. 2010” on saanut paljon arvostelua osakseen, ja kansa on uudistuksesta ymmällään muidenkin kuin ELY- ja AVI-lyhenteiden vuoksi.
Vielä runsaan vuoden jälkeenkin meille Yleen tulee edelleen ihmettelevää palautetta siitä, ”miksi puhutaan entisestä Oulun läänistä vaikka lääni on yhä olemassa ja rajat ennallaan”... Kuinkahan moni suomalainen todellisuudessa tietää, ettei meillä ole enää vuoteen ollut läänejä! Ja ennen kaikkea: kuinka moni hyväksyy, että monisatavuotinen perinne läänijaosta katkaistiin ja esimerkiksi Oulun läänin tilalla on nyt Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI)?
Nimenomaan Pohjois-Suomen AVI aiheuttaa päänvaivaa kummallisella nimellään. Miten on mahdollista, että Pohjois-Suomen AVI on Lapin AVI:n eteläpuolella? Eikö Lappi enää kuulukaan Pohjois-Suomeen?
Ennen oli kätevää sanoa sadealueen yltävän Oulun läänin eteläosiin, nyt pitäisi sitten sanoa Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin. Vastaavasti sadealueen kattaessa pohjoisosat alueesta pitäisi puhua esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaasta lukuun ottamatta maakunnan eteläosia. Vaikka onpa sekin parempi vaihtoehto kuin kertoa sadealueen olevan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueen pohjoisosassa... Asia saattaa joistakin lukijoista tuntua vähäpätöiseltä, mutta kun tämän aluenimityksen kanssa yrittää kierrellä ja kaarrella päivä toisensa jälkeen, niin silloin viimeistään jurppii. Ja vielä enemmän jurppii, että Pohjois-Suomi on siirretty Lapin eteläpuolelle! Niinpä tulette kuulemaan ainakin minun suustani vielä moneen kertaan epämääräisiä sanontoja Oulun tienoilla, Oulun korkeudella, Oulun–Kuusamon seudulla, Kajaanissa asti…
Valonpilkahduksia mieleeni toi loppuvuodesta uutisointi oppositiojohtajan kotiarestin päättymisestä Myanmarissa eli entisessä Burmassa. Toimittaja perusteli "entisen Burman" käyttöä sillä, että elätellään kuitenkin toivoa siitä, että Myanmar olisi joskus taas Burma. Saisiko tv-meteorologi käyttää entistä Oulun lääniä samasta syystä? Siinä toivossa olisi kiva elää!
Teksti on lyhennetty pakinasta, joka julkaistiin palstalla ”Meteorologin mutinoita” 14.1.2011.